Elképesztő, amit az olaj művel

Vágólapra másolva!
A palagáz és palaolaj forradalom egyik legnagyobb nyertese minden bizonnyal Észak-Dakota, ahol 2012-ben 13,4 százalékkal nőtt a GDP. Ebben a nagy megugrásban óriási szerepe van az olajcégeknek, melyek 3,2 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai palagáz és palaolaj forradalom most már számszerűsítve is azt mutatja, hogy elképesztő, amit a gazdasággal művelni képes a fejlődés. 2012-ben éves alapon 13,4 százalékkal nőtt a boomban egyik legjobban érintett állam, Észak-Dakota GDP-je, ezzel messze a legnagyobb növekedésre volt képes az USA-ban. 2011-ben pedig 7 százalékot tudott növekedni az állam GDP-je.

Forrás: Origo

A második helyre is egy klasszikus olajkitermelő, Texas került 4,8 százalékos növekedéssel, míg a harmadik helyet Oregon állam kapta meg 3,9 százalékos GDP bővüléssel. Összehasonlításképpen: az amerikai gazdaság 2012-ben 2,5 százalékot tudott növekedni.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium részletes adatai rámutatnak arra is, hogy az olaj és a gáz szektor 3,2 százalékponttal tudta növelni Észak-Dakota GDP-jét.

Észak-Dakota ad otthont az egyik legfelkapottabb palagáz és palaolaj kutatási területnek, a Bakken mezőnek. Az olajkitermelés pedig egyre jobban emelkedik a területen, márciusban 720 ezer hordó olajat hoztak a felszínre a területen.
Forrás: Origo

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

Nem számít új keletű dolognak a palagáz, már az 1800-as évek első felében felfedezték, de elterjedni csak 1970-es évektől kezdett. A fénykora pedig a 2000-es évek elején kezdődött, amikor még az USA-ban a földgáz-kitermelés csupán 1 százaléka származott palagázból, 2010-re viszont már 20 százalék fölé emelkedett ez a szám az Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.