Kikre figyeljünk a francia tőzsdén?

2013.06.09. 10:15

Rendkívül fontos szintekig korrigáltak vissza az elmúlt napokban a francia parkett meghatározó részvényei. Rövidesen eldőlhet, hogy kitart-e a hosszabb távú emelkedés vagy tartóssá válik az elmúlt napok csökkenő tendenciája. Mindenesetre érdemes lehet résen lenni!

RENAULT (Párizs): Nagyot fékezett, de még tart a hegymenet!

Továbbra is emelkedő trendben mozog a Renault, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban nem tudta folytatni a hegymenetet. Ha mégiscsak sikerülne átgyűrnie magát a 62,5 eurós szinten, akkor akár a 70 eurós szint is a célkeresztjébe kerülhetne a francia autógyártónak.

Nagyobb bajban akkor érezhetnék magukat a részvényesek, ha az 55 eurós dupla támasz is elesne. Ebben az esetben 50 eurónál látható a következő menedék, de az sem zárható ki, hogy a 200 napos mozgóátlagig essen vissza az árfolyam. Nem túl kedvező jel, hogy az eladási jelzésük után továbbra is csökkenő trendben haladnak a főbb indikátorok.

A Renault árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

PEUGEOT (Párizs): Visszateszteli a korábbi sávtetőt

Fontos szint támasztotta meg a Peugeot árfolyamát a napokban, ahonnan egyelőre úgy néz ki, hogy sikerülhet felpattannia. A 6,75 eurós szint a korábbi sáv tetejének felel meg, amit ha most sikeresen tesztel vissza, akkor akár 8 euróig is elpattanhat az árfolyam, igaz a 7,25 eurós szintre is érdemes figyelni, mint ellenállás.

Ellenkező esetben, ha elesne a fontos szint, akkor a nevezetes mozgóátlagokra lehet érdemes odafigyelni 6,2 valamint 5,9 euró közelében. Ezt követően az 5,5 eurós támaszában bízhat a Peugeot. Szintén negatívum az indikátorok csökkenő trendje.

A Peugeot árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

AXA SA (Párizs): Ismét felfelé veheti az irányt

15,2 eurónál jár jelenleg az AXA árfolyama, miután az utóbbi napokban kisebb visszaesést mutatott. A 15 eurónál lévő lélektani szintről megpattanhat, és ismét a 16 euró felé veheti az irányt, sőt, ha áttöri, akkor még a 17,5 eurós szint sincs kizárva.

Nem festenek túl jól az indikátorok, az MACD eladási jelzést adott, míg az RSI lefelé fordult. Ha elesne a 15 eurós támasz, akkor 14,4 eurónál az 50 napos mozgóátlag foghatja meg a papírt, ettől nem messze pedig a 14 eurós szintben bízhat az AXA.

Az AXA árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8  százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.