Gyorsabban átlátnak rajtunk az adóellenőrök

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) júliustól gyakorlatilag azonnal megkapja a vizsgált személy banki adatait, és ez jelentősen gyorsítja majd a vagyonosodási vizsgálatokat.
Vágólapra másolva!

A NAV 2012-ben több mint kétezer vagyongyarapodással összefüggő vizsgálatot végzett, közel kétszeresét az előző évinek. A revíziók 20,6 milliárd forint nettó adókülönbözet tártak fel, ez 89 százalékkal több az előző évinél, az átlagos nettó adókülönbözet 10,2 millió forint volt, lényegében megegyezik az előző évivel - ismerteti az Adó Online írását az MTI.

A revizorok elsősorban az adóbevallást vizsgálják, de hozzáférnek az ingatlan-, a gépjármű-nyilvántartáshoz, és ha esetleg ajándékozást látnak, akkor a vagyonszerzési illetékek adatait is megkapják. Júliustól pedig az adóellenőrök már szinte azonnal, elektronikusan is megkaphatják a banki adatokat, eddig erre akár fél évet is várniuk kellett.

A vagyonosodási vizsgálat az szja-bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál. Az adóhivatal ennek során napi szintre lebontva, vagyonmérleget felállítva veti össze az adózó bevallásait a kiadásaival. A forráshiányt leginkább ingatlanok, gépjárművek adásvétele idézi elő.

Az adózók a vizsgálat során gyakran hivatkoznak arra, hogy kölcsönkapták a pénzt, ilyenkor azonban a hatóság azt is megnézi, hogy a másik fél adhatott-e kölcsön. Ajándékra hivatkozni csak akkor lehet, ha ezt bejelentették, illetékmentesen pedig csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak. Továbbra is "népszerű" igazolási kísérlet a menyasszonytáncból szerzett bevétel.

A gazdasági társaságok vagyonának kimentésénél jellemző módszer, hogy a tagok a cégben fennálló tulajdoni részesedésüket más, gyakran külföldi állampolgárságú személyekre ruházzák át, általában jelentős adó-, illetve egyéb köztartozást felhalmozva.

A bizonyítási teher először az adóhivatalnál van. Ennek a közhiteles nyilvántartások és az adózó nyilatkozatai alapján felállított vagyonmérleggel tesznek eleget. Ám ha a napi szintre lebontott mérlegben van olyan időszak, amikor a "zsebben lévő" pénz nem nyújt fedezetet a kiadásokra, akkor a bizonyítási teher a speciális becslési eljárás szerint megfordul, és az adózónak kell meggyőzően bemutatnia, hogy miből vásárolta az adott vagyontárgyakat, miből fizetett be a bankszámlájára, vagy miből adott kölcsönt a cégének.