A német RWE vállalat visszautasította a Gazprom orosz állami gázóriás ajánlatát, amely szerint kedvezőbb áron adná neki az orosz földgázt, ha a német cég felhagyna az Ukrajnába irányuló reverz, azaz visszafelé irányuló gázszállítással - írta hétfői számában a Kommerszant-Ukrajina című napilap.

Az újság emlékeztetett arra, hogy tavaly novembertől kezdett a német vállalat földgázt szállítani Ukrajnának, előbb Lengyelországon, majd áprilistól kezdve Magyarországon keresztül. Ukrajna Az RWE vállalatnak 390 dollárt fizet ezer köbméterenként a földgázért, míg a közvetlenül Oroszországból importáltért jelenleg 430 dollárt. 

A német vállalatnál nem fedték fel, milyen összegű ajánlatot tett a Gazprom a reverz gázszállítás megszakításáért cserébe, egy biztos, hogy már most lényegesen kedvezőbb áron jut orosz gázhoz, mint Ukrajna.    

Kijev számára az orosz gázfüggőség csökkentése érdekében komoly jelentőséggel bír az, hogy Európától vásárolja vissza a valójában Oroszországból származó földgázt. Dmitro Marunics, az energetikai stratégiával foglalkozó intézet igazgatója a lapnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy az RWE vállalatnak komoly haszna van az Ukrajnának eladott földgázon. "Európában nemcsak Oroszországból, hanem Katarból és Norvégiából származó földgáz is van fölöslegben, amelyet megéri a beszerzésinél magasabb áron exportálni" - fejtette ki a szakértő.