Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő években az okostelefon-forradalom következtében nagyobb beruházásokat kell majd eszközölnie a Magyar Telekomnak. A növekvő adatforgalom elsősorban új frekvenciasávok vásárlását kívánná meg, ennek viszont több akadálya is lehet. Egyrészt egy újabb belépő fontos frekvenciatartományokat orozhatna el a már piacon lévő szolgáltatóktól, akiknek egyébként mindenképpen szükségük lenne a friss sávokra. Másrészt a jövőbeli beruházásokra nagy veszélyt jelenthetnek a nemrégiben kivetett speciális adók, mint a távközlési- vagy közműadó.
Vágólapra másolva!

Indul az okostelefon boom

A Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette, hogy hazánkban még csak most indul az okostelefon-forradalom. Jelenleg az összes aktív mobilkészülék több mint 20 százaléka okostelefon, az elkövetkezendő években pedig jelentős felfutás várható. A vezérigazgató korábban az Investor.hu-nak elmondta, hogy 2-3 éven belül akár 50 százalék fölé is mehet ez az arány. Ezt a folyamatot támasztja az is alá, hogy a Magyar Telekom által értékesített szerződéses készülékék 90 százaléka már okostelefon.

Mindez a hálózatok kihasználtságának növekedésével fog járni, ami miatt a társaságnak újabb frekvenciasávokra lesz szüksége. Erre nyújthat megoldást az analóg televíziós sugárzás megszűnésével felszabaduló 800 megahertzes sáv, amely kiváló adottságokkal rendelkezik a gyorsabb adatátviteli sebességre képes 4G/LTE technológia alkalmazásához. Mattheisen korábbi nyilatkozataival összhangban megerősítette, hogy a Magyar Telekom mindenképpen pályázna a sávra, de ezen kívül a 900 MHz-es és a 2,6 GHz-es tartományokból is szeretne új kapacitásra szert tenni.

Éppen ellentétes folyamatok játszódnak a fejlett piacokon

Mattheisen elmondása szerint egy új mobilpiaci szereplő megjelenésével nem az lenne a baj, hogy piacra lépne egy új vállalat, hanem annak időzítése. Hiszen éppen egy olyan időszakban szerezne meg olyan fontos frekvenciákat, amikor a jelenlegi piaci szereplőknek a mobilinternet használat megugrása és a szolgáltatás minőségének javítása miatt lenne rá szükségük.

Egy újabb szereplő piacra való lépése éppen ellentétes fejlemény lenne, mint ami a fejlett európai piacokon, vagy Amerikában lejátszódik. Itt a frekvenciahiány miatt a szolgáltatók inkább összeolvadnak, hogy így jobban ki tudják szolgálni ügyfeleiket.

Hosszabb távon gondot okozhatnak az extra adók

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban igen optimista a vezérigazgató, elmondása szerint egy olyan javaslatot dolgoztak ki, ami lehetővé teszi a lakossági kedvezmények megtartását, ráadásul a költségvetés számára sem okoz plusz terhet.

Az extra adókkal kapcsolatban már nem ilyen optimista Mattheisen, hiszen a távközlési- és közműadó éves szinten közel 30 milliárd forintos terhet ró a Magyar Telekomra. Bár ez egyelőre a működésre és a befektetésekre nem helyez nagy nyomást, hosszabb távon mégis komoly hatása lehet a beruházásokra nézve.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Mattheisen nyilatkozata alapján jól látható, hogy a Magyar Telekomnak az elkövetkezendő években jókora összegeket kell majd újabb frekvenciasávok vételére áldoznia az okostelefon-forradalom és az emiatt bekövetkező adatforgalom megugrás miatt. Azonban kérdéses, hogy egy esetleges új belépő megjelenése esetén sikerül-e elegendő frekvenciához jutnia, és ezen kívül még különböző nemrégiben bevezetett speciális adókkal is szembe kell néznie a társaságnak, melyek a jövőbeli beruházásokat veszélyeztethetik.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.