1,8 százalék lett a májusi infláció

Vágólapra másolva!
Az áprilisi 1,7 százalék után májusban 1,8 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest, és 0,1 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Ez valamivel alacsonyabb, mint amire az elemzők számítottak. Az Equilor szakértői 1,9 százalékos ütemet becsültek, de hó/hó alapon a tényadattal egyező 0,1 százalékot prognosztizáltak, többek között azért, mert a magasabb élelmiszerárakat az üzemanyagár csökkenése ellensúlyozhatta.

Az elemzők szerint év végére több tényező is emelheti az árindexet a mostani rekordalacsony szintekről, elsősorban a bázishatás és a lakossági fogyasztás beindulása nyomán. Decemberre 2,7 százalékosra gyorsulhat az infláció év/év alapon, míg éves átlagban 2,4 százalék lehet a ráta.

Tavaly az utolsó hónapokban már jelentős csökkenésnek indult a fogyasztói árindex a szeptemberi csúcsról. Az év végi értékek tehát már alacsonyabb bázist képviselnek, így az év/év alapú index automatikusan emelkedésnek indul.

Ezt a folyamatot táplálhatja továbbá a lakossági fogyasztás, ami az év második felében - ha lassan is - de nekilódulhat a sokéves mélypontról. Az áprilisi adat (+3,4% év/év) jelentősen meghaladta a várakozásokat, ez is mutatja, hogy a fogyasztási szint elérhette az alját.

E tényezőket ellensúlyozza, hogy júliustól kikerül az év/év indexből a telefonadó inflációemelő hatása, illetve életbe lépnek további rezsicsökkentő lépések (vízdíj, csatorna, szemétszállítás stb.).

Amennyiben újabb vágás lesz a hatósági gáz- és/vagy villanyáramban, akkor az előrejelzésünkhöz képest jelentősen eltérhet a fogyasztói árindex, így nagy a bizonytalanság a becslésekben.