Emelik a tétet a japánok a Sprintre

Vágólapra másolva!
Ma reggel 21,6 milliárd dollárra emelte a japán SoftBank a Sprint Nextelre tett felvásárlási ajánlatát, pedig a célpont részéről már tegnap jelezték, hogy az alacsonyabb összeggel is elégedettek voltak. A végső döntés azonban a részvényeseké lesz, akik mégsem a héten, hanem június 25-én dönthetnek, hogy a japán telekomcég, vagy a Dish Network ajánlatát fogadják el. Utóbbinak addig pedig még lesz ideje finomítani a korábbi ajánlaton.
Vágólapra másolva!

Növelték a tétet a japánok

Emelte a tétet a japán SoftBank a Sprint Nextelért folytatott felvásárlási csatában. A japán telekommunikációs cég 7,5 százalékkal, 21,6 milliárd dollárra emelte ajánlatát a harmadik legnagyobb mobilszolgáltatóra. Éppen tegnap számoltunk be róla, hogy meghatározó hét elé néz az amerikai telekommunikációs szektor, ugyanis két felvásárlási ügy végére is pontot tehetnek a befektetők. A harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint Nextel kegyeiért a Softbank és a Dish Network között folyik ádáz küzdelem.

A japán telekomcég legfrissebb ajánlata 16,6 milliárd dollárnyi készpénzt és 5 milliárd dollárnyi tőkeemelést takar, míg korábban 12,1 milliárd dollárnyi készpénz és 8 milliárd dollárnyi friss tőkét ajánlott a vevőjelölt. Nem csak a felajánlott összeg változott, hanem a részesedésszerzés mértéke is, ugyanis a mai ajánlat szerint már 78 százalékos befolyásra törekszik a SoftBank, míg eddig 70 százalékos csomag elérése volt a cél.

A SoftBank legfrissebb ajánlata részvényenként 7,65 dollárt tesz ki a korábbi 7,3 dollárral szemben, míg a Dish által felkínált összeg egy részvényre vetítve csupán 7 dollárnak felel meg.

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Nagy a támogatottsága a SoftBank ajánlatának

A SoftBank igen optimista az ügylet nyélbe ütésével kapcsolatban, a vállalat közleménye szerint ugyanis a felek július elején tető alá hozhatják az üzletet. Egyelőre minden oka megvan a bizakodásra a japán vevőjelöltnek, hiszen az igazgatóság mellett a kifejezetten akvizíciókkor létrejövő, úgynevezett "speciális bizottság" is támogatja ajánlatát a Dish által felkínált 25,5 milliárd dollárral szemben a Sprint tegnapi közleménye szerint. Hozzá kell tenni, hogy ez a vélemény azonban még csak a SoftBank korábbi, alacsonyabb összegű felvásárlási ajánlatott véleményezi.

Persze a végső döntést nem a vállalat vezetése, hanem a részvényesek hoznak majd meg a június 25-i közgyűlésen, miután a holnapra tervezett eseményt elhalasztották. A vállalat második legnagyobb tulajdonosa, a Paulson & Co. is a japánok ajánlatát részesíti előnyben.

Forrás: Origo

Még keverik a paklit a résztvevők

Hiroshi Yamashina, a BNP Paribas elemzője szerint egyelőre még nem lefutott a verseny, elmondása alapján nem zárható ki, hogy a Dish is egy megemelt ajánlattal álljon elő - írja a Bloomberg. A Dish közleménye szerint a társaság megvizsgálja a SoftBank legújabb ajánlatát, mielőtt bármit is lépnének az ügyben, továbbá megerősítették, hogy igen vonzónak találják felvásárlási célpontjukat.

Nem a Sprint Nextel az egyetlen vas, amit a tűzben tartanak a vevőjelöltek, hiszen a Dish a Clearwire-ért van versenyben, éppen a Sprint Nextellel szemben, míg a Reuters értesülései szerint a SoftBank állítólag a Deutsche Telekom amerikai leánya, a T-Mobile USA iránt érdeklődik.

A SoftBank árfolyama (Tokió)

Forrás: Origo