Odavannak az Apple új fejlesztéseiért

2013.06.12. 14:11

Nagy sikert aratott az elemők körében az Apple legújabb mobil operációs rendszere, az IOS 7, melyet a cég hétfőn mutatott be a nagy felhajtást kapó fejlesztői konferenciáján. A szakértők rendkívül optimistán nyilatkoztak az IOS 7-tel kapcsolatban, és úgy vélik, az új rendszerrel az Apple tovább növelheti felhasználói bázisát. A többi új fejlesztés (iRadio, Mac Pro, Mac OS Mavericks) szintén meleg fogadtatásra talált, bár kétségkívül kevesebb figyelem hárult rájuk az IOS 7-eshez képest. Az új fejlesztések csak megerősíthették az elemzők optimizmusát az Apple-lel kapcsolatban, és a legtöbben még mindig vételre ajánlják a cég részvényeit.

Nagy sikert aratott az IOS 7

A legtöbb elemző inkább pozitívan értékelte az Apple hétfőn kezdődött fejlesztői konferenciáján (WWDC) bemutatott új fejlesztéseket. A szakértők többsége úgy véli, nagyobb meglepetést nem tudott okozni a technológiai társaság, de a felhasználói élmény további fokozása felé nagy lépést tett a vállalat.

A  legnagyobb figyelem kétségtelenül az IOS mobil operációs rendszer legújabb, 7-es verziójára hárult, mellyel kapcsolatban többnyire pozitív véleményeket fogalmaztak meg az elemzők. Bill Shope, a Goldman Sachs alkalmazottja szerint hosszútávon az IOS fejlesztése lehet a legnagyobb "sztory" az Apple történetében, bár érdemes megvárni az első gyorsjelentési számokat, hogy lássuk, az új szoftver miként tud hozzájárulni a cég árbevételéhez. Ha az eredmények pozitívak, az a részvények árfolyamára is támogatóan hathat.

Több elemző kiemelte az IOS 7 könnyebb kezelhetőségét, szebb design-ját a korábbi verzióhoz képest, mely emiatt nagy sikert arathat a felhasználók körében. Ennek köszönhetően joggal reménykedhet a cég, hogy az IOS 7 további vásárlókat fog vonzani, amivel párhuzamosan a már Apple készülékkel rendelkezők hűsége és ragaszkodása is erősödhet a cég termékei iránt. Emiatt pedig tovább erősödhet az Apple pozíciója a mobilpiacon, és az új rendszer megalapozhatja a sikerét a jövőben piacra kerülő új iPhone okostelefonoknak is.

Ugyanakkor egyes iparági szakértők még mindig látnak hiányosságokat Apple új operációs rendszerével kapcsolatban. A Merrill Lyncs elemzője szerint a rendszer bizonyos területeken lemarad a versenyben például a Google Maps-sel, Google Docs-sal és a Dropbox-szal szemben.

Az IOS 7-es piara dobása nem várható ősz előtt, ahogy új iPhone készüléket sem jelentett be a társaság, ami kisebb csalódást okozhatott a felhasználók körében. A legtöbben ugyanis arra számítottak, hogy már a nyáron megvásárolhatóak lesznek az új operációs rendszerrrel felszerelt iPhone 5S készülékek.

Optimisták az elemzők

 A többi új fejlesztés szintén inkább kedvező fogadtatásra talált, az Apple új online rádiószolgáltatása (iRadio) és a különböző Macbook fejlesztések az IOS 7-hez hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak. A Macbookra fejlesztett új operációs rendszer, a Mac OS Mavericks és az új termék, a Mac Pro nagy sikert arathat majd a felhasználók körében, melyek tovább fokozhatják a felhasználói élményt.

Az iparági szakértők optimizmusát remekül kifejezi, hogy a legtöbb elemző továbbra is vételre, vagy felülsúlyozásra ajánlja az Apple részvényeit, jelentős felértékelődési potenciált látva a papírban. Az elemzők átlagosan 534 dolláros árfolyamot "vízionálnak" az Apple esetében egy éven belül, ami a mostani 441 dollár körüli szintekről nagyobb menetelést jelenthet. A befektetők szintén pozitívan fogadhatják a WWDC-n elhangzottakat, mivel a részvény 0,7 százalékos pluszban mozog.