Fájdalmas volt a május hónap John Paulson aranyalapja számára, ugyanis a guru alapja az előző hónapban 13 százalékos mínuszt halmozott fel. Ráadásul az év elejéhez képest már több mint 50 százalékos veszteséget hozott össze a neves befektető az aranyalapjával, amiben ő maga is tartja a pénzét.

Keserves évet tudhat eddig maga mögött az ingatlanpiac összeomlásán dollár milliárdokat kereső John Paulson, akinek az aranyalapja idén 54 százalékos mínuszban jár, ráadásul csak május során 13 százalékkal csökkent a befektetési alap nettó eszközértéke. Az előző héten Paulson jelezte, hogy a jövőben nem tervezi az arany alapjának a teljesítményét közzétenni, mivel szerinte túlzóan sok figyelmet kap.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként.  Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek.  2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.Az arany ugyan csak 5,4 százalékot esett és az aranybányák is csak 3 százalékos mínuszt hoztak össze, ennek ellenére jókora csökkenés látható a guru alapjánál. Leginkább a tőkeáttételes pozíciók miatt jöhetett össze az ekkora bukó.

Paulson alapjai 19 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, aminek csak egy kis részét, nagyjából 2 százalékát teszi ki az arany. Ugyanakkor Paulson saját vagyonának egy szeletét is itt helyezte el.

A Paulson & Co. közleményben emelte ki, hogy továbbra sem gondolkoznak az alap bezárásán a gyenge teljesítmény ellenére. Sőt, mivel hatalmas a felértékelődési potenciál így azt javasolja a befektetőknek, hogy tartsanak ki. A jegybankok pénznyomtatása és az infláció megugrásában még mindig bízik Paulson.

A befektetési társaság továbbá megváltoztatja az aranyalapja nevét PFR Gold Funds-ra, mely a Paulson, Flores és Reade nevek első betűjéből adódik. Utóbbi két szakember az arany befektetésekben specialista a közlemény szerint.

Paulson többi alapja nem teljesít idén ennyire rosszul, 7-28 százalék közötti pluszokra képesek a különböző befektetési alapok.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)