20 milliós bírság a Tescónak

Vágólapra másolva!
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 20 millió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Tesco áruházláncra. A társaság a saját márkanevét hordozó hitelkártyára vonatkozó hirdetéseinél a hitel kötelezően feltüntetendő jellemzőit nem tette közzé.
Vágólapra másolva!

A Tesco Global Zrt. a hirdetésekben a hitelkártya teljes hiteldíj-mutató (THM) értéke mellett annak kamatát is közzétette. A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint azonban, ha egy szolgáltató hirdetéseiben a THM mellett egyéb számadatot is megjelöl, akkor reprezentatív példát is fel kell hoznia.

Hitelkártyánál 375 ezer forint hitelösszeggel és 1 év futamidővel számítva be kellett volna mutatnia többek közt a hitelért fizetendő teljes díj mértékét, a fogyasztó által fizetendő teljes összeget, a törlesztő-részletek összegét, illetve a hitel futamidejét is.

Ezek megadása helyett azonban a cég „nem értelmezhető” szövegeket tüntetett fel a katalógusaiban, és akadályozta a fogyasztókat abban, hogy a különböző hiteltermékeket összehasonlíthassák – határozott a PSZÁF.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére hangsúlyozta, hogy a PSZÁF a Tesco Vásárlókártyának egyik kondícióját sem kifogásolta, és - ahogyan ezt a PSZÁF közleménye is kiemeli - anyagi hátrány sem érte a fogyasztókat.

"A Tesco Vásárlókártya pénzügyi szolgáltatója, a Budapest Bank Zrt. meg kívánja jegyezni, hogy az elmarasztalt gyakorlat megfelel az általánosnak mondható piaci eljárásnak, amelyet eddig a PSZÁF nem kifogásolt." - olvasható a reagálásban.