Rámegy az életük a megszorításokra

Vágólapra másolva!
Lerombolhatják az egészségügyi rendszer jelentős részét és veszélyeztethetik a lakosság egészségét Spanyolországban a megszorító intézkedések egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A kutatók figyelmeztettek: ha semmi sem történik a tendencia megfordítása érdekében, Spanyolországban tovább súlyosbodhatnak az egészségügyi problémák, és megnőhet az olyan fertőző betegségben szenvedők száma, mint a tbc vagy az AIDS.

A kutatók 34 orvossal és ápolónővel készítettek interjút Katalóniában. Sokan mondták, hogy megdöbbentették őket a megszorítások, míg egyesek egyenesen attól tartanak, hogy "emberéletekbe fognak kerülni".

"Öt éve a pénzügyi válság kapcsán szinte kizárólag a gazdasági mutatókra koncentrálnak" - hangsúlyozta a kutatást vezető Martin McKee, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvostani Egyetem (LSTHM) európai közegészségüggyel foglalkozó tanára. "A mi kutatásunk arra mutat rá, milyen teher nehezedik az emberekre e politika miatt".

A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a spanyol központi költségvetésben 14, a tartományi büdzsékben pedig 10 százalékkal csökkentek az egészségügyi és szociális kiadások 2012-ben, miközben nőtt az ellátási igény, mindenekelőtt az idősek, a fogyatékkal élők és a mentális problémákkal küzdők körében.

A kutatók szerint az országban emelkedett a depressziós és az alkohollal kapcsolatos megbetegedések és az öngyilkosságok száma is a pénzügyi válság és a munkanélküliség megnövekedése óta.

Korrekciós intézkedések híján - Görögországhoz hasonlóan - megnőhet a HIV-fertőzöttek és a tébécés betegek száma is Helena Legido Quigley, az LSHTM munkatársa, a kutatócsoport tagja szerint.

A Spanyolországban tapasztaltak egybecsengenek más, Európában és Észak-Amerikában készített tanulmányok eredményeivel, amelyek során szintén azt tapasztalták, hogy a költségvetési kiadások csökkentése romboló hatással volt az egészségügyre, megszaporodtak az öngyilkosságok, a depresszió, a fertőzőbetegségek, és csökkent a gyógyszerekhez és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés.

A BJM-ben megjelent tanulmány szerint Spanyolország egyike az GDP-hez viszonyítva az egészségügyre legkevesebbet költő európai uniós tagállamoknak.