Kivonul Lengyelországból a svéd óriásbank

Vágólapra másolva!
Értékesíti lengyelországi egységeit Svédország legnagyobb bankja, a Nordea. A vevő Lengyelország piacvezető hitelintézete, a PKO lesz, aki közel 700 millió eurót fog fizetni a Nordea banki, pénzügyi és biztosítói egységéért. A svéd társaság elsősorban a lengyel gazdaság lassulása miatt kénytelen visszavonulót fújni, ugyanis jelentős mértékben nőtt a nem teljesítő hiteleken elszenvedett vesztesége a profit rovására. A bejelentések után a Nordea részvényei gyengülni kezdtek, míg a PKO papírok nagyobb pluszokat kezdtek halmozni.
Vágólapra másolva!

Visszavonul Lengyelországból a Nordea

Eladta lengyelországi egységeit a Nordea Bank a lengyel PKO Banknak 694 millió euróért. A svéd Nordea a Nordea Bank Polska nevű banki egységét 620 millió euróért, a Nordea Finance Polska nevű pénzügyi egységét 2 millió euróért, a Nordea TUnZ nevű biztosítói egységét pedig 72 millió euróért fogja átadni a PKO-nak az idei legnagyobb lengyel felvásárlási ügylet keretében - írja a Bloomberg.

Az üzlet lezárása után a legnagyobb lengyel banknak számító PKO tőkehelyzete javulni fog, a Tier 1-es tőkemegfelelési mutatója 50 bázisponttal fog emelkedni szakértők szerint. A PKO ráadásul tovább erősíti piacvezető pozícióját, mind a banki, mind a biztosítói területen. Ezen túl a lengyel cég arra számít, hogy egy részvényre jutó nyereségük 10 százalékkal, tőkearányos megtérülési rátájuk pedig 13 százalékkal fog növekedni az ügylet miatt. A tranzakciót az eredménytartalékból és a saját tőkéből fogja finanszírozni a PKO.

A Nordea azonban nem vonul ki teljesen Lengyelországból, az ottani jelzáloghitelezéssel foglalkozó egységét továbbra is finanszírozni fogja, és a nyugdíjalapokat kezelő Nordea OFE egységét is megtartja.

Svédország legnagyobb bankjának kivonulása leginkább a lengyel gazdaság lassulásához köthető. A lengyel gazdaság ugyanis gyengélkedik, és az EKB előrejelzései szerint idén 1,5 százalékra lassulhat a növekedése, ami 2002 óta a legalacsonyabb bővülésnek számíthat. Emiatt többek között csökken a banki hitelek iránti kereslet, ami a pénzintézetek közötti egyre erőteljesebb versennyel együtt komoly kihívások elé állítja az ottani bankokat, köztük a Nordeát is.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Pedig a svéd társaság néhány évvel ezelőtt nagy tervekkel érkezett Lengyelországba, és 2010-ben azt tervezte, hogy 8 százalékra duplázza meg ottani piaci részesedését, és 400 fiókot fog nyitni. Ezzel szemben a lengyel gazdasági visszaesés keresztül húzhatta a számításaikat, és tavaly áprilisban már lengyelországi alkalmazottjaik 20 százalékának elbocsátását jelentették be, mivel akkori 193 fiókjukból közel 60-at bezárni kényszerültek. Nem csak a Nordea, hanem számos egyéb külföldi bank - Citigroup, BNP Paribas és Norvégia legnagyobb bankja, a DNB ASA - is hasonló lépésekre kényszerült Lengyelországban a közelmúltban.

Megugrott a nem teljesítő hitelek aránya

A lengyel pénzügyi piac visszaesését jól mutathatja, hogy a Nordea Bank Polska üzemi nyeresége 56 millió euróra esett vissza tavaly a 2011-es 88 millió euróról, részben annak köszönhetően, hogy a nem teljesítő hiteleken elszenvedett veszteségek 14 millió euróról 37 millió euróra nőttek. A nem teljesítő hiteleken elszenvedett veszteségek fedezésére képzett céltartalékot pedig meg kellett háromszorozniuk tavaly, mely így 13,7 millió euróról 38,5 millió euróra emelkedett. Ez pedig mindenkori rekordnak számít, miután ez a céltartalék rohamosan emelkedett az elmúlt években.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Nordea Bank Polska részvények 99,2 százalékának megszerzése után a PKO azt tervezi, hogy a papírokat kivezeti a lengyel tőzsdéről. A papír ugyanakkor nagyon illikvid, mivel rendkívül alacsony, mindössze 0,8 százalékos a közkézhányada. Ez azt jelenti, hogy a részvények 0,8 százaléka érhető el a többi befektető számára. Az ügylet nyélbe ütéséhez még a lengyel hatóságok jóváhagyása is szükséges.

A bejelentéseket nem fogadták túl pozitívan a Nordea befektetői, mivel a részvények a tegnapi lejtmenet után ma is 0,8 százalékos mínuszban forognak. A PKO papírok viszont valósággal megtáltosodtak a felvásárlás hírére, és már 1,2 százalékot tudtak erősödni.

Nordea árfolyama (Stockholm)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

PKO árfolyama (Varsó)

Forrás: Origo
Forrás: Origo