Növekszik a félelem a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Berlusconi február végi, lehetséges miniszterelnöki visszatérése óta nem látott bizonytalanság uralkodik a világ tőzsdéin, erről árulkodik, hogy a félelem indexeként elhíresült VIX index négy hónapos csúcsára ugrott. Ebből arra lehet következtetni, hogy a jövőben nagyobb árfolyam hullámzásokkal kell szembenézniük a befektetőknek. Ennek hátterében a Fed pénzpumpájának idő előtti leállása miatti félelmek állhatnak, de a kínai gazdaság lassulása, és a Világbank globális gazdasági növekedésre vonatkozó pesszimistább előrejelzései is a bizonytalanságot fokozzák a piacokon.
Vágólapra másolva!

Négyhónapos csúcson a VIX

Négy hónapos csúcsára került a félelem indexeként elhíresült VIX index az elmúlt napok emelkedései után, amiből a piaci bizonytalanság növekedésére lehet következtetni. A VIX alakulásának értelmezése azért fontos, mert az index azt tükrözi, hogy a piaci szereplők mennyire volatilis, azaz ingadozó árfolyamokra számítanak a közeli jövőben. Ha felszökik az index, akkor a befektetők arra készülnek, hogy nő a bizonytalanság a piacon, és az árfolyamok hektikusabb hullámzásba kezdenek. Ha süllyed a VIX, akkor az viszont viszonylagos nyugalomról árulkodik.

A VIX legutóbb február 25-én járt a mostani 18,6 pontos értékénél magasabban, amikor elsősorban az olasz választások körüli bizonytalanság okozott nagyobb zűrzavart a piacokon. Februárban Berlusconi visszatérése az olasz politikába, és a választások után kialakult patthelyzet miatt aggódhattak a befektetők, mivel akkor jelentősen csökkent az esélye az eurózóna számára kulcsfontosságú olasz reformfolyamatok folytatásának.

Forrás: Origo

A javuló amerikai és a lassuló kínai gazdaság okozhat problémát

Viszont ahogy februárban, úgy most sem egyetlen tényező vezetett a VIX index megugrásához. Jelenleg leginkább a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállása körüli félelmeknek lehet szerepe a bizonytalanság növekedésében.

A befektetők amiatt aggódhatnak, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed hamarosan lassíthatja, vagy teljes mértékben leállíthatja óriási méretű eszközvásárlási programját. Ezzel havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami az árfolyamok csökkenésével, és a hozamok emelkedésével fog valószínűleg együtt járni.

A piac valószínűleg ezt árazhatja, melynek következtében az amerikai tízéves államkötvény hozam évek óta nem látott csúcsra ugrott, de a német, brit és japán hosszú kötvényhozam is intenzív emelkedést mutatott, mivel az óriási pénzpumpa a többi globális eszközárra is hatással van.

Forrás: Origo

A QE3 leállítása pedig nem csak a kötvénypiacokra, hanem a többi pénz- és tőkepiacra is hatással lehet. Az elmúlt hónapokban látott feltörekvő piaci tőkebeáramlás lassulhat, vagy meg is fordulhat, ami veszélyes lehet az ezekből a folyamatokból az elmúlt hónapokban profitáló országok számára. A befektetők elkezdhetnek elfordulni a kockázatosabb feltörekvő piaci eszközöktől, emiatt pedig az ott látható hozamemelkedés is folytatódhat (a fejlett piacival együtt), ami megnöveli az egyes államok forrásbevonási költségét.

Ezen túl a Világbank visszavágta az idei globális gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát, mivel az olyan nagy fejlődő országokban, mint Kína, India vagy Brazília alacsonyabb GDP-bővülés várható a korábban vártnál.

Különösen a kínai gazdasági növekedés lassulása okozhat fejfájást, a héten újabb olyan makroadatok láttak napvilágot, melyek a fokozatosan mérséklődő kínai GDP-bővülésről árulkodnak. A májusi statisztikák láttán pedig az elemzők is elkezdték csökkenteni a kínai növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket. A világ második legnagyobb gazdaságának visszaesése pedig komoly problémákat okozhat a világ többi részén is a szoros gazdasági kapcsolatok révén.

A fenti tényezők miatt a részvénypiacokon nagyobb esések bontakoztak ki az elmúlt napokban, a japán Nikkei index például 6 százalékot zuhant ma, de az amerikai és európai tőzsdék is nagyobb korrekcióba kezdtek. A heves árfolyammozgásokra pedig továbbra is számítani lehet - ahogy korábbi cikkünkben is jeleztük - és ennek tudható be a VIX index nagyobb emelkedése.

VIX index

A VIX indexet az S&P500 indexre kiírt opciók árazásából számítják, pontosabban az opciók árazási képletében szereplő várt volatilitást (változékonyságot) jeleníti meg. Ha emelkedik, akkor az arra utal, hogy a piaci szereplők bizonytalansága nő, hektikusabb piaci környezetre számítanak rövid távon.