Vágólapra másolva!
Egységes telekommunikációs piacot szeretne az EU, ezért ennek egyik lépcsőjeként teljesen eltörlik a roaming-díjakat. Ugyanannyiba fog kerülni a külföldi hívás mint a belföldi, és lehet, hogy brit szolgálatónál is lehet majd előfizetésünk, ha az ajánlatát kedvezőbbnek gondoljuk.
Vágólapra másolva!

Jövőre ugyanannyiba kerül majd a külföldi, mint belföldi hívás - legalábbis ez a terv, amelyet ma szavazott meg az Európai Bizottság. A döntés értelmében az SMS, a hívás, valamint az adatforgalom után felszámított roaming díjak jövöre teljesen megszűnhetnek - írja a Telegraph.

Cél, hogy az egész unóban egységes legyen a telekommunikációs piac, mert jelenleg nagyon széttöredezett a piac, ami gátja a fejlődésnek és a növekedésnek. A tervet még a jövőre esedékes európai parlamenti választások előtt szeretnék átverni az EU-s bürokrácián, hogy 2014. július 1-jétől már hatályos legyen az erre vonatkozó jogszabály.

Míg az Egyesült Államokban négy szolgáltató van, addig az Európai Unióban száz, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Például Afrikában már nagyobb a 4G-s lefedettség, mint az EU-ban. Az egységes piaccal kevesebb és erősebb szolgáltatók alakulhatnak majd. Ezzel együtt pedig az is elképzelhető, hogy Magyarországon majd jobban megéri például egy brit szolgáltatótól venni a telefont vagy az adatot.

Az EU-ban már korábban is igyekeztek csökkenteni a kirívóan magas roaming-díjakon. Az EU szerint a döntéssel a szolgáltatók is jól fognak járni, mert az üzleti úton levők vagy a nyaralók így többet fogják majd külföldön használni a telefonjaikat.