Lefagyott a vállalati kötvénykibocsátás az USA-ban

Vágólapra másolva!
Szinte lefagyott a vállalati kötvénykibocsátási piac az Egyesült Államokban a héten, a legjobb minősítéssel rendelkező amerikai társaságok ugyanis alig bocsátottak ki kötvényt az elmúlt napokban. Ennek oka, hogy Amerikában nagyobb hozamemelkedés kezdődött a kötvénypiacon, ami megdrágította a vállalatok forráshoz való jutási költségét. Egyes nagy vállalatoknak, például az Apple-nek viszont még az utolsó pillanatban sikerült rendkívül olcsón milliárdos hitelhez jutnia a kötvényesek kárára, akik jókorát buktak az emelkedő hozamok miatt.
Vágólapra másolva!

Drágul a forráshoz jutás költsége

Gyakorlatilag leállt a vállalati kötvénykibocsátás ezen a héten Amerikában, a befektetésre ajánlott kötvényekből mindössze 4,1 milliárd dollárnyit dobtak piacra az amerikai társaságok, ami igencsak eltörpül a 23,3 milliárd dolláros heti átlag mellett - írja a Financial Times.

A vállalati kötvénykibocsátás visszaesésében az emelkedő hozamok játszanak szerepet, melyek megdrágítják a cégek forráshoz jutásának költségét, tehát a cégeknek magasabb hozamokat kell fizetniük az újonnan kibocsátott kötvényeikre. Az Egyesült Államok és a többi fejlett ország kötvénypiacán erőteljes hozamemelkedés volt megfigyelhető az elmúlt napokban, miután egyre erősödik a félelem a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállása körül.

Az amerikai gazdaság javulását látva az amerikai jegybank - ahogy Ben Bernanke elnök is óvatosan utalt rá - hamarosan lassíthatja, vagy teljes mértékben leállíthatja a QE3 programot. Ezzel havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami az árfolyamok csökkenésével, azaz a hozamok emelkedésével járhat együtt.

A piac valószínűleg ezt árazhatja, melynek következtében az amerikai tízéves államkötvény hozam 14 hónapos csúcsra ugrott, de a német, a brit és a japán hosszú kötvényhozam is intenzív emelkedést mutatott, mivel az óriási pénzpumpa a többi globális eszközárra is hatással van.

Forrás: Origo

Az emelkedő hozamok miatt még a legjobb befektetési minősítéssel rendelkező amerikai vállalatok is inkább tartózkodnak a kötvénykibocsátásoktól, de a bóvlikötvények piacán is hasonló folyamatok figyelhetőek meg. Az átlagosnál kockázatosabb bóvlikötvényeket ugyanis elkezdték kiszórni a befektetők, és soha nem látott mértékű tőkekiáramlás kezdődött erről a piacról az elmúlt két hétben. Emiatt csupán hat, bóvlikategóriába sorolt amerikai vállalat bocsátott ki kötvényt ezen a héten, mindössze 1,6 milliárd dollár értékben, messze elmaradva a 8,8 milliárd dolláros heti átlagtól.

Utolsó pillanatban lépett az Apple

Egyes nagyobb cégek viszont még a masszív kötvénypiaci hozamemelkedés előtt, az utolsó pillanatban jutottak forráshoz. Az Apple például rekordméretű kötvénykibocsátást valósított meg az utolsó pillanatban, amikor a hozamok még a mélyponton voltak. Mivel a kötvények hozama és árfolyama ellentétesen mozog,a hozamemelkedés megindulása azt jelenti, hogy azok, akik vásároltak a papírokból rögtön fájdalmas veszteségeket szenvedtek el.

Forrás: Origo

A legnagyobb veszteségekkel a befektetésre ajánlott kategóriába sorolt vállalati kötvény tulajdonosok szembesülhettek, mivel ezeknek a papíroknak a hozama átlagosan 50 bázispontot emelkedett. Emiatt a legnagyobb, befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkező amerikai vállalatok kötvényeit tömörítő ETF árfolyama óriásit zuhant az elmúlt hetekben, de a legnagyobb amerikai bóvlikötvény ETF árfolyama is hasonló méretű mélyrepülést szenvedett el.

Forrás: Origo

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.