Milliárdos tételben vett Mol-papírokat Csányi

Vágólapra másolva!
Elképesztő méretekben vásárolt csütörtökön a Mol részvényeire átváltható Magnolia kötvényekből dr. Csányi Sándor, az olajtársaság alelnöke. Csányi 75 darab (100 ezer eurós névértékű) Magnolia kötvényt vásárolt fel az OTP Bank közreműködésével, 80 százalék körüli árfolyamon. Mindez annyit tesz, hogy jelenlegi devizaárfolyamokkal számolva az OTP elnöke közel 1,8 milliárd forintot költött a Mol-os papírokra. Mivel a megvásárolt mennyiség igencsak tekintélyesnek mondható, a tranzakció mellett nem szabad szó nélkül elmenni, az akár jelzésértékkel is bírhat a többi piaci szereplő számára.
Vágólapra másolva!

75 darab, 100 ezer euró névértékű Mol részvényre átváltható Magnolia kötvényt vásárolt csütörtökön Csányi Sándor, a Mol alelnöke, és egyben az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Csányi 80,37 százalékos árfolyamon szerzett 50 darab, 80,5 százalékos árfolyamon pedig további 20 darab papírt az OTP közreműködésével, így összesen közel 1,8 milliárd forintot fizetett azokért. Csányi a tranzakció előtt nem rendelkezett Magnolia kötvényekkel, így jelenleg "csak" a tegnap vásárolt 75 darab kötvény van belőlük a birtokában.

Mi az a Magnolia kötvény?

A Magnolia egy 100 ezer euró névértékű kötvény, mely átváltható a Mol részvényeire. Egy darab kötvényért 984 darab Mol részvényt kaphatunk. Az átválthatóság 2016 márciusáig lehetséges, addig 4 százalékos kupont fizet a kötvény, ezt követően pedig 3 hónapos EURIBOR + 5.5 százalékos kamatot biztosít örökjáradék formájában (tehát elvileg az idők végezetéig).



Csányi Sándor idén igencsak aktív szereplője az eurós magyar vállalati kötvények piacának, bár eddig az általa irányított OTP papírok voltak célkeresztjében. A bank részvényeire is átváltható és igen tisztességes eurós hozammal kecsegtető OPUS kötvényekből az elnök és felesége közel 3 milliárd forint értékben vásároltak, és pár hónap alatt az árfolyamok kedvező mozgásának köszönhetően már több száz millió forintos - nem realizált - haszonra is szert tettek.

Forrás: Origo

A piaci szereplők számára talán éppen ezért is lehet érdekes, hogy a Mol-ban alelnöki posztot betöltő Csányi Sándor most épp az olajtársaság részvényeire átváltható kötvényt szemelte ki magának. Eddig legalábbis igen jó érzékkel, jól időzítve vásárolt be a kötvényekből a menedzser, aki értelemszerűen a Mol-os papírokon is keresni szeretni. Persze az sosem lehet grancia, hogy egy bennfentes vételeit vakon követve mi is könnyen meggazdagszunk, egyfajta iránymutatásként azonban mindenképpen szolgálhatnak ezek a tranzakciók.

Nem véletlen persze, hogy az alelnök a Magnolia kötvényeket is vonzó befektetésnek tartja. A lejárat nélküli (örökjáradék) kötvények ugyanis jelenleg éves szinten 6,8 százalékos hozammal kecsegtetnek a vásárlók számára, ráadásul potenciálisan ennél akár többet is lehet velük keresni. Egyszerűen azért, mert a Mol-nak 2016-ban lehetősége lesz visszahívni ezeket a papírokat, mely esetén 12,4 százalékos eurós hozamot kínál a kötvény. Azt talán mondani sem kell, hogy ezek a hozamértékek igencsak vonzó szintek a pár százalékos nyugat-európai vállalati kötvényhozamokhoz képest.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Az igazán nagy nyereség persze úgy keletkezhet a vásárláson, ha az olajcég visszahívja a papírt, amiben sajnos nem lehetünk egészen biztosak. Az egyszerűen attól függ majd, hogy a visszahívás időpontjában a vállalat a kötvények után fizetendő három havi EURIBOR+550 bázispontos változó kamatozásnál talál-e kedvezőbb finanszírozási lehetőséget. Egyelőre úgy tűnik, hogy erre megvan az esély (legalábbis több a valószínűsége, mint hogy az OPUS kötvényeket visszahívják), talán ezért is láthatttuk az elmúlt években, hogy több Mol-bennfentes is bevásárolt a Magnolia kötvényekből. A Magnolia után az éves kamatfizetés 5,7 százalékos, miközben tavaly már a Mol 6,4 százalékos hozam mellett tudott dolláros kötvényt kibocsátani. Azóta viszont a hozamcsökkenés a vállalat számára is olcsóbb finanszírozást tehetett lehetővé.

Forrás: Origo

A kötvények mellett a már említett tényezőkön kívül persze más érvek is szólhattak. Gondoljunk csak arra, hogy a papírok vásárlása azoknak a befektetőknek is jó választásnak tűnik, akik a forint gyengülésére, vag a hozamszintek további csökkenésére számítanak. Azt sem szabad elfeledni, hogy a kötvények MOL részvényekre is átválthatóak, vagyis ha az olajpapír árfolyama emelkedik, azzal párhuzamosan a kötvényünk is egyre értékesebb lesz. Az itt felsorolt érvek azonban inkább a rövidebb távú, spekulatív céllal történő vásárlások során lehetnek fontosak, márpedig ezekben a kötvényekben a gyenge likviditásuk miatt inkább hosszabb távban, lejáratig való tartással gondolkoznak a befektetők.

A MOL részvények árfolyama (Ft)

Forrás: Origo


Az Investor Trader ügyfeleinek is van lehetőségük Magnolia kötvényekbe fektetni, de azt fontos megjegyezni, hogy a kötvény illikvidebb, mint a Mol részvény és jóval nagyobb tőke szükséges a befektetéshez a 100 ezer eurós névérték miatt. Tehát 80 százalékos árszinttel számolva is 80 000 euróra van szükség egyetlen ilyen értékpapír megvásárlásához, ami átszámítva nagyságrendileg 23 millió forintnak felel meg. A kötvény nem található meg az elektronikus rendszerekben, telefonon adható rá megbízás.