Zabálják a gyorséttermeket a befektetők

2013.06.16. 15:58
Pazar formában vannak az amerikai gyorséttermi cégek részvényei az utóbbi hónapokban, többen is új történelmi csúcsokat tudtak dönteni. A vaskos növekedések pedig akár még nagyobbra is hízhatnak, hiszen az indikátorok egyelőre támogatják az új csúcsok elérését.

BURGER KING WORLDWIDE (NYSE): Közel jár a kitöréshez

Soha nem látott csúcsra futhat a Burger King Worldwide árfolyama, ha a részvény tovább tudja folytatni az elmúlt hetekben látott menetelését. A 20,5 dolláros szint tartós áttörése után 22 dollárt célozhatja meg a papír. Az MACD vételi jelzése és az RSI emelkedő mindenesetre jó jel.

Ha lefordulna a 20,5 dollár körüli szintekről az árfolyam, akkor 19,4 dollárnál a 76,4 százalékos Fibonacci lehet majd támasz. Ha törik a Fibó, akkor 18,75 dollárnál az 50 napos mozgóátlag segíthet. Mélyebb lejtmenet esetén nincs kizárva a 17,8 dollárnál lévő 38,2 százalékos Fibonacci elérése sem.

A Burger King árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

 

PAPA JOHN'S INTERNATIONAL (Nasdaq): Történelmi csúcsot döntött

Bár februárban majdnem sikerült letörni tartósan az emelkedő trendvonalat, az egyelőre továbbra is él, és segíti a részvényt az új csúcsok elérésében. Most a 123,6-os Fibonaccival küzd 65,9 dollárnál a papír, de még a 138,2-es Fibó 68,1 dollárnál, vagy akár a 161,8-as Fibonacci 71,8 dollárnál is szóba jöhet az új csúcsok elérése során, amit még az MACD vételi jelzése is támogat.

A Brinkerhez hasonlóan a Papa John's esetében is ráült az 50 napos mozgóátlag az emelkedő trendvonalra 63,7 dollárnál, így ha 66 dollárról visszább csúszna, akkor ezen szinten kapaszkodhatna meg. A további árfolyamzuhanás esetén pedig a korábbi markáns csúcsot jelentő 62,3 dollár jelenthet menetéket a részvénynek.

A Papa John's árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

 

CHEESECAKE FACTORY (Nasdaq): Fokozza a tempót

Nagy lendülettel indult északnak a Cheesecake Factory még február közepén, a rali pedig az óta sem akar véget érni. A trendvonal egyelőre még töretlen, a napokban pedig a 123,6-os Fibonaccit is áttörte, 41 dollárnál. Az MACD vételi jelzése további emelkedéseket vetít előre, a 138,2 százalékos Fibonaccit is elérheti 42,4 dollárnál.

Amennyiben viszont lefelé venné az irányt a papír, akkor a trendvonal és a 123,6-os Fibó is egyből elesne, így a nagyobb eséstől csak az 50 napos mozgóátlag foghatná meg a részvényt 39,6 dollárnál Rosszabb esetben pedig a korábbi csúcs szintje lehet támasz 38,6 dollárnál.

A Cheesecake árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

 

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8  százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.