Menekülnek a feltörekvő piacokról a befektetők

Vágólapra másolva!
Minden idők harmadik legnagyobb tőkekivonása történt a feltörekvő piaci eszközökből június 12-ét megelőző egy hét során, derül ki a Bank of America Merrill Lynch felméréséből.  A menekülés viszont akár egy jó belépési pontot is jelenthet, legalábbis a befektetési bank szerint.
Vágólapra másolva!

Minden idők harmadik legnagyobb tőkekiáramlása zajlott le a feltörekvő piaci eszközökből a június 12-ét megelőző egy hétben a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint. Összesen 8,9 milliárd dollárnyi tőke "tűnt el" a feltörekvő piacokról. A kötvények esetében a második legnagyobb nettó eladási hullám bontakozott ki, míg a részvénypiacokon 2011 augusztusa óta a legnagyobb mínuszos értéket mutatnak az adatok.

Forrás: Origo

Eszközosztályokra lebontva látható, hogy kötvényekből, a részvényekből és a nyersanyagokból is vontak ki pénzt a befektetők. Legutóbbi esetében már 18 hete látható ez a negatív folyamat, melyre még nem volt soha példa.

A Bank of America Merrill Lynch vezető stratégája, Michael Harnett szerint a hatalmas tőkekivonást kontraindikátorként is lehet használni, tehát a legnagyobb pesszimizmus során vételi, míg a legnagyobb optimizmus esetén eladási pozíciót felvenni. Amennyiben ezen a héten is 8-10 milliárd dolláros kivonás történne meg a feltörekvő piacokról vagy a következő két héten 11-12 milliárd dollárnyi, akkor érdemes lehet vételeken elgondolkozni.

Az MSCI feltörekvő piaci indexét lekövető iShares ETF grafikonján látható, hogy a feltörekvő eszközök rendkívül gyengén teljesítettek az elmúlt hetekben. Tavaly év végi szintekre esett vissza az ETF.

iShares MSCI Emerging Markets Index Fund heti grafikon

Forrás: Origo

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.