Nagy tételben vásárolt saját részvényeket az OTP

Vágólapra másolva!
Ismét igen nagy tételben vásárolt saját részvényeiből pénteken az OTP. Összesen 452 611 darab papírral gazdagodtak, amikre darabonként 5003 forintot költöttek. Bár a bank közleménye nem részletezi a lépés okait, az nagy valószínűség szerint ezúttal is a javadalmazási politikához köthető, nagyrészt technikai jellegű vásárlásnak tekinthető.
Vágólapra másolva!

Ahogy csütörtökön, úgy pénteken is nagy erőkkel vásárolta saját részvényeit az OTP. Ezúttal 452 611 darab papírral gazdagodtak, ami az összes részvényszámhoz képest csupán 0,16 százalékos részaránynak felel meg. A napi piaci forgalomból azonban sikerült egész szép szeletet, 35 százalékot kihasítani. A bank saját részvényeinek állománya az összes részvény 1,47 százlékára rúgott a tranzakciókat követően.

Forrás: Origo

A vállalati saját részvény vásárlások mozgatórugója sokféle lehet. Vannak, akik az osztalékfizetés helyettesítőjeként ilyen módon szeretnének az eredményből pénzt visszajuttatni a részvényeseknek, vannak viszont, akik a lépéssel jelezni is szeretnék, hogy az aktuális árszinteken már vonzónak találják a papírokat. Az OTP esetében a saját részvény vásárlásoknak egy harmadik, sokkal inkább technikainak mondható oka van. A bank a menedzsmentet úgy ösztönzi jobb munkára, hogy azok meghatározott feltételek mellett vásárolhatnak a bank részvényeiből. Ehhez viszont a vállalatnak rendelkeznie kell saját részvényekkel, hiszen abból tud eladni azoknak a munkavállalóinak, akik teljesítették a szükséges kritériumokat. Lényegében ez történik az OTP-nél is, a vállalat például a csütörtökön a megvásárolt saját részvényekből sokat azonnal el is adott a munkavállalóinak.

Fontos megjegyezni persze, hogy az OTP-nek bőven van (4 millió darabnál is több) saját részvénye, vagyis lenne miből kielégítenie a több százezer részvényre vonatkozó igényeket. A bank azonban úgy döntött, hogy szinten kívánja tartani az állomány nagyságát, így meg is vásárolja azt a részvénymennyiséget, amit elad a dolgozóknak. Áttételesen tehát alapvetően ez is egy pozitív üzenet a részvényesek számára.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: Origo