Vágólapra másolva!
Rendesen elintézték ma a hazai részvényeket, miután Varga Mihály a vállalati adóterhek megemelését jelentette be délelőtt. Az új intézkedések szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, a távközlési adó és a bányajáradék mértéke is emelkedni fog, ráadásul délután kiderült, hogy a hazai bankok további terheket kapnak a nyakukba az önkormányzati hitelek egy részének átvállalásának formájában. Ezek miatt a Magyar Telekom közel öt százalékot zuhant, de az OTP, a Richter és az Egis mélyrepülése is súlyként nehezedett a BUX-ra. A hazai részvényindex így nem tudott profitálni abból, hogy az európai és amerikai tőzsdéken kiváló hangulat uralkodik, a főbb részvényindexek nagyobb raliba kezdtek a Fed kedden kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt. Az emelkedést a vártnál erősebb New York-i Fed index is segítheti, mely a körzet feldolgozóiparának bővüléséről árulkodik.
Vágólapra másolva!

Nyakló nélkül zuhant a Magyar Telekom

Megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét, de a telekomcégeknek és az energiavállalatoknak is magasabb adót/járadékot kell majd fizetniük, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tranzakciós illetéket megduplázzák, vagyis 0,3 százalékról 0,6 százalékra emelik annak mértékét, a távközlési adó 2 forintról 6 forintra emelkedik, a bányajáradék pedig 12 százalékról 16 százalékra.

A bejelentésekre nagyobb esésekkel reagált a magyar tőzsde, különösen az OTP-t és a Magyar Telekomot kezdték el ütni. A két papír árfolyama nagyobb mínuszba került, mivel a bejelentett pótlólagos intézkedések leginkább ezt a két nagyvállalatot sújtják a legnagyobb mértékben. A két részvény pedig zárásra sem tudott javítani, az OTP 1,5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, a Magyar Telekom pedig közel 5 százalékot zuhanva történelmi mélypontja körül zárt.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP árfolyamát tovább lökhette lefelé a lejtőn, hogy a kormány legújabb tervezete szerint hét százalékos adósságátvállalásra kötelezné a hazai bankokat a kormány azokon az önkormányzati devizahiteleken, melyeket az állam egy októberi bejelentés során vállalt át.

A többi főbb papír közül a Mol nem reagált negatívan az őt sújtó bányajáradék megemelésére, és 0,7 százalékot tudott erősödni. A két gyógyszerpapír közül Richter is visszacsúszott, és 2,1 százalékot veszített ma értékéből, míg az Egis hasonlóan pocsék formában volt, és 2,9 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: Origo

Szinte az összes nagyobb részvény mélyrepülése miatt a BUX is a mínuszokat halmozta, és végül 1,3 százalékot esett ma, amivel a leggyengébb teljesítményt nyújtotta a régióban.

Forrás: Origo

A pocsék részvénypiaci hangulat ellenére a forint jó formában van, és a 290-es szint körül ingázik az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 217,3-nál, a sváci franké 235-nél jár. A magyar deviza erősödését az okozhatja, hogy Varga Mihály intézkedéscsomagja egyenlegjavító hatással van a hazai költségvetésre.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Tart a lendület Európában

Remekelnek ma az európai tőzsdék, a főbb részvényindexek nagyobb pluszban mozognak. Az olasz FTSE/MIB viszont kissé lemaradt társaitól a Saipem 25,6 százalékos zuhanása miatt, miután Olaszország legnagyobb olajipari beszállítója ebben az évben már másodjára vágta vissza az idei nyereségére vonatkozó előrejelzéseit. Eszerint a korábban várt 450 millió eurós profit helyett 300-350 millió eurós vesztesége lehet idén a cégnek.

A befektetők így jókedvűen várhatják a Fed kedden kezdődő kétnapos kamatdöntő ülését, ahol a jegybank eszközvásárlási programjának jövője lesz valószínűleg előtérben. Az utóbbi időben egyre több jegybankártól lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed már az idén lassíthatja, vagy teljes egészében leállíthatja a likviditás bővítő QE3 programot, amire a részvénypiacok kisebb korrekcióval reagáltak. A QE3-nak kiemelt szerepe van a tőzsdék elmúlt hónapokban látott száguldásában, így vélhetően az ülésről érkező híreket is feszült figyelem fogja követni.

Forrás: Origo

A francia EADS 2 százalékos pluszal segíti a CAC 40 indexet, miután az Airbusok gyártója 20 darab A380-as típusú gépre kapott megrendelést a Doric Asset Finance-től 8,1 milliárd dollár értékben. Ez az EADS első negyedéves árbevételének több mint kétharmadát teszi ki.

Új terméket jelenthet be a Facebook

Az európai piacok raliját látva az amerikai részvényindexek is nagyobb menetelésbe kezdtek, amivel múlt heti gyengébb teljesítményüket is korrigálják. Az S&P 500 1 százalékkal, a Dow Jones 1,1 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,2 százalékkal emelkedik.

A mai egyetlen makroadat is támogatni tudja az erősödést, a New York-i Fed index kellemes meglepetést okozva 7,84 pontra emelkedett a várt 0 pont helyett, ami a körzeti feldolgozóipari bővüléséről árulkodik.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödnek, az egyik legjobban a technológiai vállalatok teljesítenek, többek között a Facebook másfél százalékos drágulásának köszönhetően. A közösségi oldal részvényeit azután kezdhették el vásárolni, hogy a cég csütörtökre meghívót küldött ki a befektetőknek a sajtóeseményére, melyen egy új Facebook termékről ránthatják le a leplet.

Forrás: Origo

Az EADS nagy riválisához, a Boeinghez iszáporoznak az új megrendelések. A Qatar Airways 2,8 milliárd dollárért 9 gépet, a Gecas lízingtársaság 2,9 milliárd dollárért 10 gépet, a SkyMark Airlines pedig négy gépet rendelt a gyártótól a ma kezdődött párizsi repülőshown. A hírek után 1,2 százalékot erősödtek a Boeing részvényei.

A Netflix papírok 4 százalékot erősödtek, miután a videóstream szolgáltatást nyújtó cég egy több évre szóló megállapodást írt alá a DreamWorks filmstúdióval.

A Johnson&Johnson pedig 1,4 százalékkal emelkedik, melyben az játszhat szerepet, hogy a társaság 1 milliárd dollárért felvásárolná az Aragon gyógyszeripari vállalatot