Átalakulás előtt a mexikói olajszektor

Vágólapra másolva!
A mexikói elnök, Pena Nieto tegnap a Financial Timesnak adott interjújában a mexikói olajipar jövőjéről fontos dolgokat említett meg. Az állami olajcég 75 éves monopolhelyzetének lehet vége a bejelentések miatt, mely dollármilliárdos beruházásokat vihet az országba a nemzetközi olajmamutok révén.
Vágólapra másolva!

A Financial Timesnak adott interjújában a mexikói elnök, Pena Nieto az olajszektor átalakításáról beszélt, reméli, hogy év végéig sikerül elfogadni azokat a törvényeket, ami után liberalizálni lehetne a mexikói olajpiacot. 75 éve ugyanis az állami olajcég, a Pemex van monopol helyzetben.

A Financial Times szerint nagyon nagy kihívás lesz az olajpiac liberalizálása Mexikó számára, ami komoly politikai összetűzést is okozhat annak ellenére, hogy a pártok már elfogadták a főbb elveket. Pena Nieto decemberi megválasztása óta már több reformot el tudott fogadtatni, köztük a munkaerőpiacit, az oktatásit és a versenyképesség növeléséhez kapcsolódót, de a mostani lehet a legnagyobb horderejű.

Mexikó az olajmamutok számára is kiemelt jelentőségű, ugyanis a világ 19-ik legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkezik a közép-amerikai ország. A kitermelhető olajvagyon 11,4 milliárd hordóra rúg. Az Exxon Mobil (NYSE), a Royal Dutch Shell (London, NYSE, Amszterdam) már jelezték, hogy megjelennének befektetőként az országban.

Az olajkitermelés felfutásához szükség van a külföldi befektetőkre és a termelés megosztási szerződésekre is azért, hogy a vállalatok megfelelő megtérülés mellett fektessék be a pénzüket. Jelenleg már nyolcadik éve zsugorodik a kitermelés az országban a beruházások alacsony szintje miatt.

A Pemex annak ellenére, hogy a világ hetedik legnagyobb olajkitermelő cégnek számít nem tud kellő beruházást végrehajtani, mivel sok adót kell fizetni. Dél-Amerikában Venezuela esetében is hasonló folyamatokat lehet látni, hiába rendelkezik a világ legnagyobb olajtartalékával, a kitermelt olajból származó bevételeket szociális kiadásokra fordítják.

Forrás: Origo