Vágólapra másolva!
Továbbra sem tud magához térni a Magyar Telekom és az OTP a hétfőn bejelentett vállalati adóterhek emelése után, és a részvényeik árfolyama változatlanul mínuszban mozog. Gyengélkedésük miatt a BUX sem tud erősödni, így a hazai piac teljesít leggyengébben a régióban. Európában kisebb javulás figyelhető meg a vártnál erősebb makroadatoknak is köszönhetően, és a főbb részvényindexek már pluszba kúsztak fel. Amerikában tovább emelkedhetnek a tőzsdemutatók, bár a délutáni makroadatok még megmozgathatják a piacokat. Ezen túl feszült figyelem hárulhat a Fed ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülésére, ahol az amerikai jegybank eszközvásárlási programja lehet a fő téma. A pénznyomda jövője továbbra is bizonytalan, ezért a befektetők is kissé nyugtalanok lehetnek.
Vágólapra másolva!

Nem tud javítani a Magyar Telekom

Egyelőre nem tud kikecmeregni a negatív tartományból a magyar részvényindex, a BUX 0,3 százalékos mínuszban tartózkodik, amivel továbbra is sereghajtónak számít a régióban. A BUX így nem tudja korrigálni tegnapi nagyobb esését, melyben leginkább a Magyar Telekom és az OTP gyenge formája játszik szerepet.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom ugyanis továbbra sem tud magához térni, és folytatja tegnap megkezdett zuhanását. Az árfolyam 1,2 százalékos mínuszban mozog, de nyitás után történelmi mélypontot is ütött, amikor 338 forinton is megfordult. Ezzel úgy néz ki, hogy Varga Mihály által tegnap bejelentett új intézkedéscsomag a Magyar Telekomot érinti a legrosszabbul, mivel a telekomadó megemelésének hírére hétfőn közel 5 százalékot zuhant az MTel.

A Magyar Telekom pocsék formájában az is szerepet játszhat, hogy az Erste elemzője a Magyar Telekomra vonatkozó, korábbi 420 forintos célárat 330 forintra vágta vissza. Ráadásul az eddigi tartás ajánlását is csökkentésre módosította a szakértő.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP szintén gyengélkedik, és 0,6 százalékot esett a vállalati adóterhek emelésének következtében. A pénzintézetet leginkább a tranzakciós illeték 0,3 százalékról 0,6 százalékra történő emelése érintheti érzékenyen.

A bankkal kapcsolatos hír, hogy folytatódtak a nagy mozgások a cég saját részvény állományában. Ezúttal a bank két vezérigazgató-helyettese adott el jelentősebb mennyiségben a javadalmazási politika keretében kapott OTP részvényekből. Bencsik László 50 ezer darabtól szabadult 4951 forintos darabár mellett, míg Wolf László 60 ezer darabot dobott piacra 4870 forintos áron.

A többi főbb papír közül a Mol-t nem rengette meg a bányajáradék megemelése, és tegnapi emelkedése után drágulni tudott, bár délre 0,1 százalékos mínuszba csúszott vissza. A két gyógyszerpapír közül az Egis korrigálja tegnapi zuhanását, és 0,4 százalékot erősödött, míg a Richter hétfői záróértéke körül forog.

Forrás: Origo

Részben a vártnál erősebb európai makroadatok után a forint is nekiindult, és a 292-es szintről 291,3 közelébe erősödött az euróval szemben. Azonban ez az erősödés csak átmeneti volt, és újra a 292-es szint fölé tért vissza a hazai fizetőeszköz jegyzése. A dollár/forint árfolyama 217,6-ig, a svájci franké pedig 237 alá ereszkedett vissza.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Elvitték a magyar állampapírokat

Nem volt probléma a kereslettel az ÁKK mai 3 hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióján, melyen az 50 milliárd foritnyi papírra közel 120 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett. Az ÁKK így az összes papírt el tudta adni 4,26 százalékos aukciós átlaghozam mellett, ami 4 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 7 bázisponttal marad el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.

Forrás: Origo

Gyengélkednek a német autógyártók

Eltűntették nyitás után összeszedett mínuszaikat az európai részvényindexek, melyek hétfői záróértékeik fölé kúsztak vissza. A javításban a vártnál kedvezőbb makroadatok is segítségükre lehetnek, a német Zew gazdasági hangulatindex júniusi értéke 38,5 pontra ugrott a májusi 36,4 pontról, ami egy hajszálnyival meghaladja a 38,1 pontos várakozásokat. A Zew eurózónára vonatkozó hangulatindexe pedig 30,6 pontra emelkedett a májusi 27,6 pontról, így mindkét érték a gazdasági hangulat javulásáról árulkodik.

Az erősödést segítheti, hogy a spanyol kötvényaukció is jól sikerült, melyen a tervezett 5 milliárd eurónyinál több, 5,04 milliárd eurónyi forrást vont be Spanyolország.

A befektetők azonban kivárhatnak a Fed ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülésének kezdete előtt, ezért nagyobb pluszok nem tudnak kialakulni az európai tőzsdéken. Az ülésen a Fed eszközvásárlási programjának jövője lesz valószínűleg a fő téma. Mivel az utóbbi időben egyre több jegybankártól lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed már az idén lassíthatja, vagy teljes egészében leállíthatja a likviditás bővítő QE3 programot, a piac kissé nyugtalanul várhatja az innen érkező fejleményeket.

Forrás: Origo

Az autógyártók részvényei viszont nagyobb eséseket szenvednek el, miután a ma reggel megjelent statisztikák szerint 5,9 százalékkal esett vissza az EU-ban az új autó regisztrációk száma egy év alatt. Áprilisban még 1,7 százalékos bővülést lehetett látni, így a mostani zsugorodás kellemetlen meglepetésként szolgálhatott. Az európai autópiac egyébként évek óta szenved, és az AlixPartners elemzői szerint évekig nem fog tudni felállni a padlóról.

Emiatt a BMW 1,1 százalékot, a Daimler és a Volkswagen pedig 1,3 százalékot gyengült. A Commerzbank viszont 1,3 százalékos emelkedéssel segíti a német DAX-ot, annak ellenére, hogy sajtóértesülések szerint ötezer fős elbocsátást tervez a bank.

A Danske Bank részvényei viszont 7 százalékot zuhantak, miután a szabályozó hatóságok szerint a banknak további tőkeemelésre lenne szüksége a tőkemegfelelésének javításához.

Fontos makroadatok érkeznek Amerikából

Amerikában folytatódhat a tegnap megkezdett emelkedés, a határidős indexek 0,2-0,3 százalék körüli emelkedést vetítenek előre nyitás után.

Ma fontosabb makroadatokból sem lesz hiány, többek között a kiadott lakásépítési engedélyek, és a kezdődő lakásépítések májusi alakulását ismerheti meg a piac, ezen túl a májsui fogyasztói árindex is publikálásra kerül