Kínaiak vennék meg az egész Nokiát

Vágólapra másolva!
Megvenné a Huawei a Nokiát, legalábbis a kínai cég elnöke nagyon barátkozós hangnemben nyilatkozott a finnekkel való házasságról. Nagy felvásárlási sztorikat persze nem a nyilvánosság színe előtt szokás nyélbe ütni, így kevéssé valószínű, hogy létrejön a frigy, de hír mindenesetre ismét felkavarja az amúgy sem annyira álló vizet a Nokia körül. Aminek örülünk, mert amúgy kifejezetten vonzóvá vált a részvény, függetlenül a furcsa felvásárlási pletykától, ha pedig a kitörés életben marad, akkor messzire repítheti az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Frissítés: Időközben a Huawei nemzetközi kommunikációjáért felelős vezetője a Reutersnek cáfolta, hogy a Huawei megvásárolná a Nokiát, de az nem derült ki, hogy valóban elhangzott-e az idézet, vagy a Financial Times értett-e félre valamit.

"Ha akarja, mi akarjuk"

Csak a Nokián múlik, hogy belemegy-e, hogy felvásárolhatja-e a kínai Huawei a kínai cég elnöke szerint. A Financial Timesban megjelent nyílt felvásárlási közeledésre a Nokia árfolyam a New York-i tőzsdén 10 százalékot ugrott (a hír az európai, így a finn és német piacok zárása után látott napvilágot). A Nokia a hírek szerint egyelőre nem akarta kommentálni a Huawei furcsa közeledését, amire az árfolyam is visszaesett, bár jelenleg is 7 százalékkal a tegnapi záróértéke felett, 3,9 dollár körül mozog.

"Fontolgatjuk az ilyesfajta akvizíciókat, a két cég kombinálása talán szinergiákat is tartogatna, de ez a Nokia hozzáállásán múlik. Nyitottak vagyunk." - idézte az FT Richard Yut, a Huawiei elnökét. A kínai szakember szerint az okostelefon-piac három vagy négy cég körül konszolidálódik majd, az egyértelmű vezetők a Samsung és az Apple lesznek a hardver terén, az operációs rendszerben pedig a Google Androidja lesz a világelső. A Huawei viszont a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártó, ha eladott darabszámot tekintünk, hangsúlyozta az elnök (az IDC adatai alapján ugyanakkor a Huawei a negyedik helyen állt 2013 első negyedévében 9,9 millió eladott okostelefonnal a Samsung, Apple, LG trió mögött). A Microsoft Windows Phone rendszerének sikerét erősen megkérdőjelezi a nagyon kicsi piaci részesedése, és az, hogy a Microsoft licencdíjat szed a Windowst használó gyártóktól, miközben az Android ingyenes.

Nem valószínű, de nem is kizárható

A kínai okostelefongyártók, így a Huawei agresszív terjeszkedési szándéka nem meglepő, ahogy korábban írtuk, az elsősorban PC-gyártásban erős, szinén kínai Lenovo is egyre érdeklődőbb mindenféle akvizíció iránt. A kínai készülékek ugyan európai szemnek ismeretlennek tűnnek, a hatalmas belső piacon egészen látványos értékesítési statisztikákat produkálnak bizonyos cégek, ráadásul a készülékek minősége sem az a típusú "kínai gagyi", ami a sztereotípiák alapján az eszünkbe juthat (a Huawei épp a világ legvékonyabb, de azért egyéb téren is jól teljesítő okostelefonját mutatta be). A kínai piacon ráadásul a Nokiának kifejezetten jók a pozíciói, valószínűleg erre gondolhatott a Huawei elnöke is, amikor szinergiákról beszélt.

Ezzel együtt nem tartjuk valószínűnek, hogy a Huawei és a Nokia frigye valóra válna. Egyfelől a hasonló felvásárlási történetek általában nem ilyen homályos, de teljesen publikus utalgatásokkal indulnak, másfelől pedig sok piaci szereplő (és egyes hatóságok) számára nem jelent igazán vonzó lehetőséget egy kínai cég "helyzetbe hozása". A Huawei emlékezetes esete volt a közelmúltban, amikor az amerikai hatóságok nem engedték egy csődbe jutott amerikai hálózati eszközgyártó felvásárlását a kínai cég jelentette nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Ugyanilyen okonál fogva akadályozták a kínai cég amerikai tőzsdei kibocsátását is.

A Huawei elnökének nyilatkozata ugyanakkor arra is utalhat, hogy a színfalak mögött már régóta zajlanak tárgyalások, de valamilyen oknál fogva elakadtak, és ezt szeretné előre mozdítani Yu. Ha ez is a helyzet, akkor nem biztos, hogy a legjobb eszközt választotta. Nem kizárható persze, hogy az üzletből végül még is lesz valami, elég például a Dell hosszú hónapok óta húzódó, de várhatóan hamarosan mégis a végéhez érő kivásárlási sztorijára gondolni.

Nem újkeletű egyébként a szebb napokat is megélt Nokia felvásárlását emlegetni, a céget többször többféleképpen összehozták már a Microsofttal, de pletykánál tovább nem jutott az ügy soha. Meglátásunk szerint nem is fog, hiszen a Microsoft és a Nokia már most is a lehető legszorosabb stratégiai szövetséget kötötte az okostelefonok terén, aminek sikere mindkettejük számára kulcsfontosságú. A Microsoft ugyan jelentős anyagi támogatásban részesíti a Nokia törekvéseit, de mégis töredékébe sem kerül neki a szinte teljesen függő és kiszolgáltatott gyártót magához kötni, mintha megvásárolná. Persze azt valószínűleg nem nézné jó szemmel, ha a láthatóan "Windows szkeptikus" Huawei tenné rá a kezét a Nokia hardvergyártó kapacitásaira.

Forrás: [origo]

Jól fest a Nokia

A most kipattant felvásárlási pletykát leszámítva is úgy véljük, kifejezetten jól fest a Nokia, akár a technikai képet, akár a részvény körüli hangulat alakulását, akár a legfontosabb fundamentális tényezőket vesszük figyelembe. Az árfolyam igen tekintélyes háromszög alakzatból tör ki felfelé (az ábrán a New York-i, azaz dollárban jegyzett árfolyam látható), ami az 5 dollár közelében húzódó ellenállásig repítheti a részvényt.

A fundamentumok terén nemcsak a lehetséges felvásárlás hat pozitívan az árfolyamra. Az elemzői profitvárakozások tovább emelkedhetnek, ha a Lumia készülékek továbbra is egyre jobb értékeléseket és piaci visszhangot kapnak, miközben a kényszerű leépítések kezdeti költségei eltűnnek, és éreztetni kezdik hatékonyságjavító hatásukat a Nokia eredményeiben. Az egy részvényre jutó profitvárakozások emelkedése pedig a legfontosabb katalizátor volt az elmúlt hónapokban. Az egyébként is erős készpénzpozíción pedig a Nokia Siemens Networksből való, egyre sűrűbben pletykált kiszállás javítana (a legfrissebb híresztelések szerint maga a Siemens keresi kockázati tőke társaságok támogatását az NSN teljes egészének megszerzéséhez).

Mindezekhez persze egy csomó fontos kockázat társul, elsősorban a Lumia termékek és a Windows Phone operációs rendszer sikerével kapcsolatban, de mindent egybevéve úgy látjuk, akár ismét tartósabb emelkedő trendbe állhat a Nokia, miután az év első felében "kipihente" a korábban mutatott, egészen lehengerlő menetelését.