1200 dollárig eshet az arany

Vágólapra másolva!
1200 dolláros aranyárat vár az év végére vonatkozóan a Société Générale elemzői csapata, ami további 13 százalékos esést jelentene a nemesfém árfolyamában. Az elemzőház szakértői szerint az áprilisban látott nagy aranyeladások tovább folytatódhatnak, különsöen akkor, ha a Fed korábban kezdi meg kötvényvásárlási programjának mérséklését.
Vágólapra másolva!

Újabb lejtmenet előtt az arany

1200 dollárra vágta az arany árfolyamára vonatkozó célárát a Société Générale (SocGen) 2013 végére vonatkozóan. Ez további 13 százalékos esést jelentene a jelenlegi szintekről. A SocGen elemzői már áprilisban is lefelé módosították előrejelzésüket, viszont az azóta eltelt időszakban látott gyorsabb áresés a már egyébként is pesszimista szakértőket további visszavágásra sarkallta.

Az április eleji 1375 dolláros év végi célárukkal még 1600 dollár körüli árfolyam mellett jöttek ki, míg jelenleg már csak az 1382-es szintnél ingadozik a nemesfém árfolyama.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

A SocGen elemzői szerint az áprilisi drámai aranyeladások a Fed kötvényvásárlási programjának várható mérséklésével együtt sok befektetőt távol tarthat az aranytól. Az arany ETF-ekben áprilisban látott nagymennyiségű eladások tovább folytatódhatnak idén, és jövőre is a SocGen szerint, ezek pedig bőven meghaladhatják a fizikai arany iráni keresletet. Májusban és júniusban is havi átlagban 100 tonnával csökkent az ETF-ekben lévő arany mennyisége.

Forrás: Origo