Rogán: Már ősztől jöjjön az újabb 10 százalékos rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
A Fidesz nem várna 2014 elejéig, hanem már a fűtési szezon elején újabb rezsicsökkentést indítana útnak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már a következő fűtési szezontól, vagyis ősztől ismét legalább tíz százalékkal csökkenjen a gáz és a villany ára - közölte Rogán Antal keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: azt is kérik a kabinettől, hogy a szeptember elején esedékes kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésre készítse el a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveit.

A kormány először év elején csökkentette 10 százalékkal a gáz, az áram és a távhő lakossági árát. Matolcsy György és a kormány más gazdasági szakemberei is többször hangoztatták, hogy e lépéstől növekedési fordulatot várnak. Az infláció leszorításában egyébként valóban komoly szerep jutott a rezsicsökkentésnek.

Az intézedést úgy hajtották végre, hogy a Magyar Energia Hivatal díjhatározataiban írta elő a csökkentést, ezt az eljárást azonban az E.On és a Főgáz is bíróságon támadta meg. A Fővárosi Törvényszék a szolgáltatóknak adott igazat, de a kormány már ekkor jelezte, hogy törvényben is kész garantálni a rezsicsökkentés sikerét. A jogszabályt májusban el is fogadta az Országgyűlés, és az addig célzott szektorokon kívül a szemétszállítási, a víz- és a csatornadíjat is csökkentették.

2013 első félévében több, egymásnak ellentmondó hír jelent meg arról, lesz-e újabb rezsicsökkentés.