Vágólapra másolva!
Nem sikerül javítaniuk a magyar részvényeknek a tegnapi zuhanásuk után, és a legtöbb főbb papír árfolyama ma is a mínuszokat kezdte halmozni nyitás után. A Magyar Telekom új történelmi mélypontot ütött, de az OTP is gyengélkedik. A pocsék teljesítményt a kormány tegnap bejelentett adóemelései okozhatják, melyek újabb terheket róttak a vállalatokra. A blue-chipek esése miatt pedig a BUX is mínuszban mozog, amivel újra a leggyengébben teljesítő indexnek számít a régióban. Európában szintén lefelé indultak el a részvényindexek, amivel tegnapi ralijukat korrigálják. A befektetők kissé nyugtalanok lehetnek az amerikai Fed ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt, ahol a jegybank eszközvásárlási programja lehet a fő téma. Sokan attól félhetnek, hogy a Fed még idén lassíthatja, vagy leállíthatja likviditásbővítő programját. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Nyugtalanul várhatja a Fed ülését Ázsia
Vágólapra másolva!

Történelmi mélyponton a Magyar Telekom

A hazai főbb papírok közül a Magyar Telekomnak és az OTP-nek egyelőre nem sikerül javítani a tegnapi nagyobb zuhanás után. A blue-chipeket a Mol kivételével azután kezdték el ütni hétfőn, hogy Varga Mihály hétfői bejelentései szerint a kormány új terheket ró a vállalatokra. Az új intézkedések szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, a távközlési adó és a bányajáradék mértéke is emelkedni fog.

A befektetők elfordulása a részvényektől pedig ma is megfigyelhető, az OTP folytatja gyengélkedését, és már 0,5 százalékot esett az árfolyama.

A Magyar Telekom is tovább csúszik lefelé a lejtőn, és új történelmi mélypontot ütött. Az árfolyam 338 forinton is megfordult, és jelenleg 0,9 százalékos mínuszban mozog. Ebben az is szerepet játszhat, hogy az Erste elemzője a Magyar Telekomra vonatkozó, korábbi 420 forintos célárat 330 forintra vágta vissza. Ráadásul az eddigi tartás ajánlását is csökkentésre módosította a szakértő.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

A két gyógyszerpapír közül a Richter egyelőre nem mutat elmozdulást, míg az Egis korrigálni kezdte tegnapi zuhanását, és már 1 százalékot erősödött. A Mol-t nem rengette meg a bányajáradék megemelése, és tegnapi emelkedése után már 0,4 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: Origo

Emiatt a BUX újra lemaradt a régiótól, és 0,3 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Origo

Tegnap este 292-ig gyengült a forint az euróval szemben, és a hazai fizetőeszköz egyelőre nem tud javítani, így továbbra is ennél a szintnél mozog az árfolyama. A dollár/forint jegyzése 218,9-ig, a svájci franké pedig 236,5-ig szaladt fel.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Korrigál Európa

Lefelé indultak el nyitás után a főbb európai részvényindexek, amivel a tegnapi rali kisebb korrekciója kezdődött meg a piacokon. A legtöbb tőzsdemutató 0,2-0,6 százalékos mínuszban található.

A befektetők kissé nyugtalanok lehetnek a Fed ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt, ahol a jegybank eszközvásárlási programjának jövője lesz valószínűleg a fő téma. Az utóbbi időben egyre több jegybankártól lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed már az idén lassíthatja, vagy teljes egészében leállíthatja a likviditás bővítő QE3 programot, amire a részvénypiacok kisebb korrekcióval reagáltak. A QE3-nak kiemelt szerepe van a tőzsdék elmúlt hónapokban látott száguldásában, így vélhetően az ülésről érkező híreket is feszült figyelem fogja követni. A Financial Times szerint a mostani ülésen jelezni fogja a Fed, hogy közel járnak már kötvényvásárlások csökkentésének bejelentéséhez.

Ezen túl fontos makroadatok is napvilágot látnak majd délelőtt, a Zew gazdasági hangulatindex Németországra és az eurózónára vonatkozó értéke kerül nyilvánosságra

A jó hangulat megalapozását nem segítheti, hogy csökkentett az eurózóna növekedési prognózisán a Standard and Poor's. A minősítő korábban nem számított növekedésre, most viszont 0,5 százalékos GDP zsugorodást valószínűsít a 2013-as évre.

Forrás: Origo

A Vodafone részvényei 0,1 százalékos mínuszt szedtek össze, melyben az is szerepet játszhat, hogy a Liberty Global is fel szeretné vásárolni a Vodafone által "kinézett" Kabel Deutschland kábelszolgáltatót. A Financial Times értesülései szerint a Liberty Global részvényenként 85 euróért vásárolná fel a német céget, ami magasabb a Vodafone ajánlatánál.

Az Apollo Global Management kockázati tőke társaság ajánlatot tett a Rio Tinto kanadai vasérc operációjára a Bloomberg értesülései szerint. Az ajánlati ár egyelőre nem derült ki, de a Credit Suisse elemzője szerint 2-3,5 milliárd dollárt érhet az egység.