Vágólapra másolva!
Tovább folytatta mélyrepülését a Magyar Telekom, mely új történelmi mélypontot ütött, de az OTP is pocsék formában volt ma. Gyengélkedésük oka a hétfőn bejelentett vállalati adóterhek emelése, amire a telekomcég esetében csak rátett egy lapáttal az Erste felől érkező leminősítés híre. Emiatt a BUX is a mínuszokat halmozta, és a leggyengébb teljesítményt mutatta a régióban. Az európái tőzsdéken felemás teljesítményeket lehet látni, a befektetők inkább óvatosak lehetnek a Fed este kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt. Az innen érkező hírekre feszült figyelem hárulhat, mivel a pénznyomda jövője továbbra is bizonytalan. Amerikában jókedvűen várják a fejleményeket, mivel a részvényindexek emelkedni tudnak, bár a mai makroadatok felemásan sikerültek.
Vágólapra másolva!

Megütötték a Magyar Telekomot

Zárásra sem sikerült javítania a magyar tőzsdének, és az egész napos vergődés után végül 0,5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a BUX. Így tegnaphoz hasonlóan újra a hazai piac teljesített a leggyengébben a régióban, melyben leginkább a Magyar Telekom és az OTP pocsék teljesítménye játszott szerepet.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom ugyanis nem tudott magához térni, 1,8 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, miután új történelmi mélypontot (335 forint) ütött. Mélyrepülése a Varga Mihály által hétfőn bejelentett új intézkedéscsomaghoz köthető, melynek során a vállalati adóterhek megemeléséről döntött a kormány. A telekomadó növekedésére már tegnap is közel 5 százalékot zuhant a Magyar Telekom árfolyama. Az Erste felől érkező leminősítés híre csak olaj volt a tűzre, a bankház szakértője a korábbi 420 forintos célárat 330 forintra vágta vissza, aki ráadásul az eddigi tartás ajánlását is eladásra módosította.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP szintén gyengélkedett, és másfél százalékot esett a vállalati adóterhek emelésének következtében. A pénzintézetet leginkább a tranzakciós illeték 0,3 százalékról 0,6 százalékra történő emelése érintheti érzékenyen.

A bankkal kapcsolatos hír, hogy folytatódtak a nagy mozgások a cég saját részvény állományában. Ezúttal a bank két vezérigazgató-helyettese adott el jelentősebb mennyiségben a javadalmazási politika keretében kapott OTP részvényekből. Bencsik László 50 ezer darabtól szabadult 4951 forintos darabár mellett, míg Wolf László 60 ezer darabot dobott piacra 4870 forintos áron.

A többi főbb papír vegyesen teljesített, a Mol 0,6 százalékot drágult, míg a két gyógyszerpapír közül a Richter 0,2 százalékot esett, az Egis pedig korrigálva tegnapi zuhanását 0,6 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

A forint gyengülni kezdett délután, és az euróval szembeni jegyzése a 294-es szint fölött is megfordult, miközben tegnap még 290 körül ingadozott. A forint gyengülésével párhuzamosan a többi régiós deviza is gyengülésnek indult, így vélhetően nem magyarspecifikus okok állnak a háttérben. Késő délután sem tud javítani a forint, és továbbra is 294-nél található az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 219,2-ig, a svájci franké pedig 238,6-ig szaladt fel.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Mindenre kész az EKB

Leginkább a kivárás jellemző az európai tőzsdékre a Fed ma este kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt, ahol az amerikai jegybank eszközvásárlási programja lehet a fő téma. A pénznyomda jövője továbbra is bizonytalan, ezért a befektetők is kissé nyugtalanok lehetnek. Mivel az utóbbi időben egyre több jegybankártól lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed már az idén lassíthatja, vagy teljes egészében leállíthatja a likviditás bővítő QE3 programot, kiemelt figyelem fog hárulni az innen érkező fejleményekre.

Emiatt a befektetők is inkább óvatosabbak lehetnek, így a főbb európai részvényindexek a gyengébb nyitás után tegnapi záróárfolyamuk környékén mozognak. A délelőtti erősödést segíthették a vártnál kedvezőbb makroadat, a német Zew gazdasági hangulatindex júniusi értéke 38,5 pontra ugrott a májusi 36,4 pontról, ami egy hajszálnyival meghaladja a 38,1 pontos várakozásokat. A Zew eurózónára vonatkozó hangulatindexe pedig 30,6 pontra emelkedett a májusi 27,6 pontról, így mindkét érték a gazdasági hangulat javulásáról árulkodik.

További pozitívum, hogy 5,04 milliárd eurónyi 6 és 12 hónapos diszkontkincstárjegyet adott el ma Spanyolország. A tervezett 5 milliárd eurót meghaladó mennyiséget viszonylag magas érdeklődés mellett kapkodták el, ugyanakkor az előző kibocsátáshoz képest növekedtek a hozamok.

Továbbá Mario Draghi egy mai beszédében elmondta, hogy az EKB kész a kamatokhoz hozzányúlni, ha szükséges, sőt nem hagyományos intézkedéseket is készek bevezetni, amennyiben arra az eurózónának szüksége van. Draghi szerint jelenleg a megnyugvást lehet látni a piacokon.

Forrás: Origo

Az autógyártók részvényei nagyobb eséseket szenvednek el, miután a ma reggel megjelent statisztikák szerint 5,9 százalékkal esett vissza az EU-ban az új autó regisztrációk száma egy év alatt. Áprilisban még 1,7 százalékos bővülést lehetett látni, így a mostani zsugorodás kellemetlen meglepetésként szolgálhatott. Az európai autópiac egyébként évek óta szenved, és az AlixPartners elemzői szerint évekig nem fog tudni felállni a padlóról.

Emiatt a BMW 1,1 százalékot, a Daimler 1 százalékot, a Volkswagen pedig 0,1 százalékot gyengült. A Commerzbank viszont 1,9 százalékos emelkedéssel segíti a német DAX-ot, annak ellenére, hogy sajtóértesülések szerint ötezer fős elbocsátást tervez a bank

Kezdődik a Fed ülése

Feszülten várhatják a Fed kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetét a tengerentúlon is, ennek ellenére az amerikai tőzsdéken nem volt jele óvatoskodásnak. A főbb részvényindexek emelkedni kezdtek nyitás után, az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq és a Dow Jones pedig 0,6-0,7 százalékot erősödött, amivel folytatják tegnap megkezdett útjukat felfelé.

A jó hangulatot nem tudják elrontani a vegyes makroadatok, a fogyasztói árindex a vártnak megfelelően 1,4 százalékkal emelkedett májusban éves alapon az áprilisi 1,1 százalékos növekedés után. A kezdődő lakásépítések májusi alakulása viszont csalódást okozott, mivel 6,8 százalékos bővülést mutatott a várt 11,4 százalék helyett avi alapon. A kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 3,1 százalékkal csökkent áprilishoz képest az előzetesen prognosztizált 3 százalékos csökkenés helyett.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödni tudnak, különösen a távközlési cégek vannak jó formában, melyek 1,3 százalékot drágultak. A technológiai szektort többek között az Intel 1,8 százalékos, és a Google 1,4 százalékos megugrása segíti.

Forrás: Origo

A Boeing részvények mindössze 0,1 százalékot erősödtek annak ellenére, hogy a Ryanair részvényesei megszavazták a 175 darab Boeing gépre vonatkozó megrendelést. A repülőgépgyártóknak kiemelt fontosságú a hét, ugyanis most zajlik a párizsi légishow, ahol hagyományosan nagy megrendeléseket szoktak bejelenteni.