Új éra jöhet Japánban, élénkül az ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem volt olyan, hogy emelkedtek volna a lakásárak Japánban. Az 1980-as évek óta deflációval küzdő országban a monetáris és fiskális lazítás hatására most úgy tűnik, megtörik a negatív trend, a jelzálogkamatok emelkednek és az ingatlanpiac is a feléledés jeleit mutatja. Van aki szerint pont a növekvő kamatterhek fogják az ország vesztét okozni, de egyelőre még inkább a pozitív folyamatok beindulása látszódik. 
Vágólapra másolva!

Kezd érződni az Abenomics-hatás

A Shinzo Abe japán miniszterelnökről "Abenomics" névre keresztelt gazdaságpolitikai törekvések célja kihúzni az országot a tizenöt éve tartó deflációból. Most úgy tűnik, a folyamatok beindultak, a bankok elkezdték emelni a jelzáloghitel kamatokat és ennek hatására látható jelei vannak az ingatlanpiaci aktivitás beindulásának. Azonban nem csak a jelzáloghitel, hanem egyéb hitelek kamatai is növekedni fognak, ha beindul a folyamat, ezért például vannak olyan vélemények is, hogy Japánban adósságválság fog kialakulni a növekvő adósságterhek miatt.

Japán bankok már második egymást követő hónapban emelték jelzáloghitel kamataikat, miután a japán jegybank bejelentette, hogy két éven belül 2 százalékos inflációt tart elérhetőnek. A japán gazdaságpolitikai törekvések hatására a kötvényhozamok emelkedésnek indultak, és ezzel párhuzamosan a lakásvásárláshoz használt hitelek kamata is emelkedésnek indult, melynek hatására felpezsdülni látszik az ingatlanpiac is.

Forrás: Origo

Ez nem is meglepő, hiszen az emberek arra számítanak, hogy a kamatok emelkednek, ezért előrehozzák a későbbre tervezett ingatlanvásárlásokat. Az ingatlanpiac felpezsdülése pedig felhatja az árakat, így nem csak a kamatok emelkedése, hanem a lakásárak növekedése is arra sarkalja az embert, hogy ha teheti, akkor minél hamarabb vegyen lakást.

Még mindig alacsony szinten vannak a kamatok

A 35 éves fix kamatozású hitel kamata 2,03 százalékra emelkedett júniusban az áprilisi 1,8 százalékos mélypontot követően. A változó kamatozású hitelek kezdő kamata ennél még jóval alacsonyabb, 1 százalék alatti szinten van, azonban azoknál a hiteleknél időszakonként a piaci kamatszintekhez igazítják a rátát. Ezeket az adatokat érdemes összevetni a jelenleg 3,98 százalékos szint körül lévő 30 éves amerikai jelzálog kamatokkal.

Forrás: Origo

Egyelőre tehát még mindig alacsony szinten vannak a kamatok, ami arra sarkalja az embereket, hogy előrehozzák lakásvásárlási szándékukat annak érdekében, hogy megcsípjék még a kedvező szinteket. Ezt az a felmérés is bizonyítja, mely szerint a lakásvásárlók inkább a fix kamatozású hiteleket választják, hogy még a jelenlegi alacsony szinteken bebiztosítsák a hitelük költségét (szemben egy változó kamatozású hitellel, amelynél folyamatosan változik a fizetendő kamat).

A kereslet felpörgése pedig a lakásárak növekedését hozhatja magával, így van esély arra, hogy az 1980-as csúcspont óta lefeleződő lakásárak növekedésnek induljanak. A Bloomberg értesülései szerint több ingatlanfejlesztő is arról számolt be, hogy 50-70 százalékkal növekedtek a lakásértékesítéseik az előző évhez képest.

A kereslet várható élénkülésével párhuzamosan a kínálat is felpörgött, idén eddig 9,6 százalékkal növekedett az értékesítésre kínált lakások száma, míg az új lakásépítések az első negyedév végén zárult egyéves időszakban tizenhét éve nem látott 6,2 százalékos ütemben nőttek. Már ez is jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy a 2011 március végén záruló 10 éves időszak során 22 százalékkal csökkent az ingatlanpiac kínálati oldala Japánban.