Magasban ragad az államadósság

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hétfőn bejelentett újabb kormányzati megszorítás, a Varga-csomag arra jó, hogy idén és jövőre körülbelül 70 milliárd forinttal csökkentse az államháztartás hiányát – ezt becsüli a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest.

A független elemzők számítása azt mutatja, hogy a kormányzati intézkedések nem arra kellenek, hogy abból majd osztogasson a kormány, nem a növekedés majdani serkentésére szed most később szétosztható, felhasználható pénzt a kormány, hanem a költségvetési elcsúszást akarja korrigálni. A csomag nélkül a költségvetés idén 3, jövőre 3,8 százalékos hiánnyal zárna – ami azzal a veszéllyel jár, hogy hiába szünteti meg pénteken Brüsszel az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, könnyen visszakerülhetünk.

A gazdasági kilátások azonban nem túl rózsásak. A által ismertetett prognózis szerint idén 0,4, jövőre 0,9, utána pedig fél százalékos lesz mindösszesen a gazdasági növekedés üteme. Ezzel egyébként a KFIB a legpesszimistább prognóziskészítők közé tartozik, jövőre a legtöbb felmérés másfél százalék körüli gazdasági bővülést mutat.

A gyenge gazdasági teljesítmény azt is magával vonja, hogy a KFIB szerint az államadósság a GDP 80 százaléka körül ragad.

A Varga-csomag elemei közül a legnagyobb vita akörül robbant ki, hogy az önkormányzatoktól az állam tavaly átvállalt, illetve idén átvállal adósságot, ez után pedig a kormány most előírná, a bankok fizessenek 7 százalékos díjat. A nemzetgazdasági tárca szerint ez nem szelektív csőd, a KFIB ügyvezetője, Romhányi Balázs szerint azonban közgazdaságilag igen. Utóbbi véleményt osztja Felcsuti Péter, a bankszövetség és a Raiffeisen Bank egykori elnöke, illetve Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfolió-menedzsere is.