Egyre nehezebben fizetjük az adót

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évkönyve szerint tavaly jelentősen romlott a magyar vállalkozások pénzügyi helyzete. A hátralékot felhalmozók száma nőtt, és több mint 900 ezer esetben kellett végrehajtási eljárást indítani.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan romlik a magyar vállalkozások pénzügyi helyzete - adta hírül a Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira alapozva. Tavaly összesen 346 milliárd forint tartozást hajtott be a hatóság, ebből 341 milliárd forint volt végrehajtás eredménye. A teljes hátralék 2078 milliárd forint volt, ez a 2011-esnél alacsonyabb összeget jelent ugyan, de ennek technikai oka van, egy sor felszámolással érintett ügyet ugyanis a Magyar Követeléskezelő Zrt. vett át.

Nagyjából 1,67 millió adózó halmozott fel hátralékot 2012-ben, ez a szám 150 ezerrel több, mint a megelőző évben mért adat, tehát a magánszemélyek között is egyre többen küszködnek fizetési gondokkal.

A behajthatatlan követelésállomány 2011-ben a Napi Gazdaság által közölt adatok szerint 1675 milliárd forint volt, tavaly pedig 1410 milliárd forintot tett ki, ennek nagy részét felszámolás alatt álló vagy felszámolt cég adja, de idetartoznak a végelszámolás alatt álló, a törölt adószámú és a technikailag megszűnt cégek is. A működő cégek által felhalmozott behajthatatlan tartozás - ezek java idővel az előző kategóriába kerül - tavaly 379 milliárd forintot tett ki. Ez az összeg is folyamatosan növekszik.

Emelkedik a 180 napon túl jelentős tarozást felhalmozók száma és az érintett összeg is.