Zuhan a forint, majdnem 300 az euró

Vágólapra másolva!
Szerda este óta szinte folyamatosan gyengül a forint árfolyama az euróval szemben, a befektetők menekülnek a kockázatosabb devizáktól. Az ok: Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke most először jelezte konkrétabban, hogy akár már ősszel szűkítheti a pénzpumpaként értelmezett eszközvásárlási programját, 2014 közepére pedig pontot is tehet a végére.
Vágólapra másolva!

Ilyesmi üzenettől tartottak a befektetők már hónapok óta, hiszen az eszközvásárlási program volt az, amely jókora pluszlikviditást vitta a globális tőkepiacokra, és magasan tartotta a részvény- és kötvényárakat. Ha az amerikai jegybank felhagy ezzel a válságkezelő módszerrel, az nagy esést hozhat a piacokon, ennek a jelét lehet most látni a forint áfolyamában is.

Az Investor.hu elemzése szerint egyértelműen a Fed kamatdöntő ölése után indult be a forint esése, amikor a dollár masszív erősödésbe kezdett. A forint az euróval szemben a 294 körüli szintekről 297 fölé ugrott fel, ráadásul a folyamat szerdán reggel is folytatódott. Kilenc óra körül már 299 forint környékén jegyezték az eurót, pedig néhány napja még a 290-es szint alatt mozgott.

Az eladók nemcsak a forint pőiacán vannak többségben, esik a többi feltörekvő piac devizája is.A befektetők ugyanis elkezdték leépíteni a kötvény és a részvénypozícióikat ezeken a piacokon.