A legnagyobb osztrák csőd a második világháború óta

Vágólapra másolva!
Csődbe ment Ausztria második legnagyobb építőipari cége, a spanyol tulajdonú Alpine - írja a Napi Gazdaság. A vállalat tönkremenetelére az osztrák állam is több millió euróval fizethet rá.
Vágólapra másolva!

Szerdán csődvédelemért folyamodott a bécsi bíróságon a spanyol tulajdonú osztrák építőipari óriás, az Alpine Bau Gmbh - írja a Napi Gazdaság. A cég Ausztriában 6500 főt foglalkoztat, bedőlése az osztrák államnak is több mint 100 millió eurójába kerülhet az állami garanciákon keresztül.

A cég vezérigazgatója, Arnold Schiefer kedden még optimistán nyilatkozott az Alpine helyzetéről, ezért is érte óriási meglepetésként a hír az osztrák közvéleményt.

A bukás több tényező együtthatásának köszönhető, az Alpine Bau agresszívan terjeszkedett a térségben, majd a válság miatt igyekezett visszavonulni, hogy pénzügyi helyzetét stabilizálni tudja. A spanyol anyavállalat azonban a spanyol ingatlanpiac katasztrofális helyzete miatt szintén a hitelezők nyomása alatt áll, így érthető, hogy nem tudott érdemi segítséget nyújtani osztrák leányának.

A Napi Gazdaság szerint az Alpine Bau 2,5 milliárd eurónyi kötelezettségéből 150 millió eurónyi az államilag garantált hitel. A mostani tervek szerint a hitelezőknek mintegy 80 százalékos azonnali veszteséget kellene elkönyvelniük - a maradék 20 százalékot 5 éven belül kaphatják meg -, ezért az osztrák államnak első körben várhatóan 120 milliós veszteséget okoz az ügy. A csőd további 500 alvállalkozót ránthat magával, és 4-5000 osztrák munkahely megszűnéséhez vezethet.

Az Alpine Hungária Kft. tavaly 3,5 milliárdos árbevétel mellett 248 milliós veszteséget könyvelt el.