Akár még az idén visszafoghatja a tőzsdei ralit támogató eszközvásárlási programját a Fed, ha az amerikai gazdaság javulása a vártnak megfelelően tovább folytatódik. Ez az egyik legfőbb üzenete a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tegnap este véget érő kétnapos ülésének, amit Ben Bernanke elnök ismertetett sajtótájékoztatóján. Az amerikai jegybank ezen túl közzétette friss gazdasági várakozásait is, melyek szerint a jegybank alacsonyabb inflációt, a munkaerőpiac és ezzel együtt a gazdaság további javulását várja.

A QE3 program végének meglebegtetésére viszont eladói nyomás alakult ki a tőzsdéken, az amerikai részvényindexek nagyobb mínuszokat halmoztak fel, és Ázsiában is zuhanni kezdtek a mutatók. Európában szintén esést vetítenek előre a határidős indexek, és 1 százalék fölötti mínuszokkal indulhat a nap.

Tegnap este véget ért a Fed Nyíltpiaci Bizottságának kétnapos ülése, ami után publikálásra került az amerikai jegybank közleménye, és friss gazdasági előrejelzései. Utána pedig Ben Bernanke jegybankelnök megtartotta szokásos negyedéves sajtótájékoztatóját, ahol az ülésen elhangzottakat, és a jegybankárok döntését ismertette a széles közönséggel.

Az ülés után a jegybank 0 százalék közelében tartotta az irányadó kamatlábat, és nem változtatott a jelenleg futó QE3 program nagyságán. Bernanke azonban elmondta, a Fed még az idén mérsékelheti a havi 85 milliárd dollár keretösszegű eszközvásárlási programot, ha az amerikai gazdaság a vártnak megfelelően tovább javul. Az elnök közölte, a zéró közeli kamatkörnyezet addig maradhat fenn, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalékra, és a középtávú inflációs kilátások 2,5 százalék alatt maradnak. A QE3 lehetséges végéről, és visszafogásáról azonban nem közölt pontosabb információt.

Bernanke szerint a kamatlábak emelése addig nem fog megkezdődni, amíg a jegybank meg nem győződik az amerikai gazdaság stabil, javuló pályára állásáról.

A jegybank gazdasági prognózisaiból kiderült, hogy a Fed alacsonyabb inflációt, és a munkaerőpiac további javulását várja. Úgy számolnak, hogy a munkanélküliségi ráta 2014-ben a célként megjelölt 6,5 százalékra csökkenhet, míg az inflációs ráta középtávon 2 százalék alatt maradhat. Ezzel párhuzamosan az amerikai gazdaság tovább stabilizálódhat, és előrejelzésük szerint jövőre 3-3,5 százalékos lehet a GDP bővülése a korábban várt 2,9-3,4 százalék helyett.

A közlemény szerint az amerikai fogyasztás és a beruházás is nő, és az ingatlanpiacon is kedvező tendenciák kezdődtek el. Utóbbit támaszthatják alá az utóbbi időszakban napvilágot ingatlanpiaci adatok is, melyek szerint a szektor már érzékelhető kilábalást mutat a 2007-es összeomlásból.

Bernanke ugyanakkor közölte, hogy az általuk várt makrogazdasági számok azonban nincsenek "kőbe vésve", csupán egyfajta iránymutatásként szolgálnak. A jegybank számára a folyamatok számítanak, ezért a makroadatok előrejelzett értéke változhat. A jegybankár ismételten hangsúlyozta, a Fed-nek elsődleges célja a teljes foglalkoztatottság elérése, és az árstabilitás biztosítása.

Nagyobb esések az amerikai börzéken

A tőzsdei ralit tápláló pénzpumpa lehetséges végére a befektetők eladásokkal reagáltak, és a főbb amerikai részvényindexek egyaránt esni kezdtek. Az S&P 500 és a Dow Jones végül 1,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, a Nasdaq pedig 1,1 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül gyengültek a hírekre, a legrosszabb teljesítményt a távközlési és közmű cégek papírjai mutatták.

Forrás: Origo

A pénzpumpa mérséklésének meglebegtetésére az amerikai tízéves államkötvényhozam 14 hónapos csúcsára, 2,33 százalékra ugrott. Ennek oka, hogy a Fed eszközvásárlási programjának mérséklésével havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami az árfolyamok csökkenésével, és a hozamok emelkedésével járhat együtt. A piac pedig valószínűleg ezt árazhatja.

Forrás: Origo

Az arany nagyobbat "zakózott a bejelentésekre, mivel a QE3 lehetséges vége negatívan hathat az árfolyamára. Ha ugyanis a Fed mérsékli, vagy befejezi eszközvásárlási programját, az a dollár erősödésével járhat együtt, ami az arany esését okozhatja.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Ezt támaszthatja alá, hogy a dollár nagyobbat erősödött a sajtótájékoztató után, és az euróval szembeni árfolyama az 1,34-es szintről 1,325-ig ereszkedett le.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

Az amerikai vállalatok közül a FedExre nem volt nagyobb hatással a rossz hangulat, és részvényei 1,1 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést. Ennek lehetséges oka, hogy a cég a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé. A társaság egy részvényre jutó nyeresége 2,13 dollár lett a várt 1,95 dollár helyett. Az EPS növekedési üteme a menedzsment szerint 7 és 13 százalék között lehet a 2014-ben végződő üzleti évben.

További hír, hogy már előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Microsoft a Nokia készülék üzletágának felvásárlásával kapcsolatban - írja a WSJ ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A tárgyalások azonban végül megakadtak az eladási ár kérdésén. A hírre "megrántották" a Nokia árfolyamát, mely közel 4 százalékot ugrott piaczárás után New Yorkban.

A paic figyelme ma sem "lankadhat", mivel számos makroadat fog érkezni a tengerentúlról. Többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és a júniusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékét fogják közzé tenni, de a meglévő lakások májsui értékesítésé, és a philadelphiai Fed index is napvilágot lát majd.

Pocsék a hangulat Ázsiában

A Fed Ázsiában is elrontotta a hangulatot, és a főbb részvényindexek nagyobb mínuszban mozognak. A piacokon két százalékos, és annál nagyobb eséseket lehet látni, a leggyengébben pedig a hong-kongi Hang Seng teljesít, mely 2,7 százalékoz zuhant.

A rossz hangulatot csak fokozhatta a pocsék kínai makroadat, az előzetes kínai beszerzési menedzserindex ugyanis kilenc hónapos mélypontjára, 48,3 pontra zuhant júniusban a májusi 49,2 pontról. A szakértők nem számítottak ilyen mértékű visszaesésre, mivel 49,1 pontos értéket prognosztizáltak. Ez pedig a kínai gazdaság további lassulásáról árulkodik, ami többek között a hitelezés elszaladása, és az ingatlanlufi egyre nagyobbra fújódásával komoly problémákat okozhat az országnak, és a régiónak egyaránt.

Emiatt a kínai Shanghai Composite sem maradt ki a gyengülésből, és 1,9 százalékkal csökkent az árfolyama.