Hibázott az Orákulum, büntetik a befektetők

2013.06.21. 11:36

Nagyot ütöttek piaczárást követően az Oracle árfolyamán, mivel a szoftvercég a vártnál rosszabb negyedéves eredményeket tett közzé. Emellett a most futó negyedévre is visszafogott profitszámokat vár a társaság. Az Oracle megszenvedi a felhőalapú szolgáltatások térnyerését, ugyanis emiatt a vállalatok kevesebb szoftver- és hardvereszközt vásárolnak. A befektetőket az sem derítette jobb kedvre, hogy az Oracle megduplázta negyedéves osztalékfizetését.

Megütötték az Oracle-t

Az Oracle már második egymást követő negyedévében számolt be a vártnál rosszabb eredményekről. Mind árbevétel, mind pedig tisztított profit soron az elemzők előrejelzéseinél alacsonyabb számokat tett közzé a technológiai cég. Emellett eredménysoron a jelenleg futó negyedévre is a szakértők várakozásait alulról közelítő számokat vár. A részvényt meg is ütötték a piaczárást követő kereskedésben, csaknem 9 százalékot zuhant az árfolyama, miután már a csütörtöki piaci kereskedésben is 2,6 százalékot esett a rendkívül rossz nemzetközi hangulatban.

Az Oracle árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Az Oracle leginkább a vállalatok szoftver felhasználási szokásainak változását szenvedi meg, mert a cégek egyre inkább a felhőalapú szolgáltatásokat helyezik előtérbe, ami miatt kevesebbet vásárolnak a cég hardvereiből és szoftvereiből. Erre válaszul az Oracle fel is vásárolt néhány felhőszolgáltatást nyújtó társaságot.

Forrás: Origo

Egyelőre azonban az új szoftver használati jogokból befolyó bevételek nem érték el a várt számokat. Pat Walravens, a JMP Securities elemzője szerint az Oracle-nél nincs növekedés, ezért a részvényekre vonatkozóan is semleges ajánlást fogalmaz meg. A világ egyre inkább a weben keresztül szolgáltatásként kínált szoftverek (Software as a service, SaaS) felé halad, így a szoftvercégeknek is fel kell ülniük erre a vonatra, ha nem akarnak lemaradni, nyilatkozta Walravens a Bloombergnek. De minél nagyobb egy technológiai cég, annál nehezebben képes a váltásra.

Elhagyná a Nasdaq-ot a cég

Azért is lehetett ilyen erős a piaci reakció a várakozásoktól csak kissé elmaradó számokra, mert a társaságnak jellemzően a negyedik negyedéve a legfontosabb a szoftverértékesítések terén. (A cég üzleti éve május 31-én végződik.) Mark Hurd, az Oracle társelnöke, a lassabb kínai és ausztrál gazdasági növekedéssel is magyarázta a cég gyengébb eredményét. Európában ellenben meglehetősen jól teljesített a társaság, nyilatkozta Hurd az elemzőknek.

Forrás: Origo

Az Oracle várhatóan jövő héten jelenti be, hogy legújabb 12c adatbázis-kezelő szoftverének használatára, milyen cégekkel tudott megállapodni. A vezérigazgató szerint a 12c az eddigi legfontosabb technológiai megoldás, amit a cégnél kifejlesztettek a felhő alapú szolgáltatások számára.

A cég egyébként megduplázta negyedéves osztalékfizetését 12 centre, amit augusztus 2.-án fizetnek majd k, de úgy tűnik ez nem nagyon hozta lázba a befektetőket. Az Oracle azt tervezi, hogy átteszi székhelyét a New York Stock Exchange-re (NYSE), és már be is nyújtotta felvételi kérelmét a tőzsdéhez. Ha megvalósulna a váltás, az Oracle lenne a legnagyobb cég, ami a Nasdaq-ról az NYSE-re váltott.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK