Elvonóra kéne küldeni a piacokat

Vágólapra másolva!
A jegybankoknak ideje lenne megvonni a piacoktól azokat az óriási likviditásbővítő csomagokat, amiket az utóbbi években indítottak a gazdasági fellendülés elősegítésére. A piacok ugyanis már túlságosan nagy mértékben függenek a tőzsdei ralit is tápláló eszközvásárlási programoktól, és ha a jegybankok minél tovább üzemeltetik a pénzpumpát, a gazdaságok számára annál nagyobb fájdalmat fog jelenteni azok fokozatos leállítása. A kormányoknak folyamatosan csökkenteniük kéne az olcsó pénztől való függőségüket, és inkább megfelelő fiskális intézkedésekkel kéne segíteniük a gazdasági növekedést - derült ki a Bank for International Settlements (BIS) időközi riportjából.
Vágólapra másolva!

A jegybankoknak hamarosan le kéne állítani a gazdasági növekedés beindítását célzó eszközvásárlási programjaikat, mivel azok veszélyeztetik a gazdaságok természetes és egészséges helyreállását - írja a Financial Times.

A BIS szerint a nagy jegybankok (Fed, EKB, BoJ) likviditásbővítő intézkedései ugyan segítettek a pénzügyi összeomlás elkerülésében, azonban további alkalmazásuk inkább gátolja, mint támogatja a gazdasági növekedést. A programokkal csak időt nyertek a fejlett országok, ezért a kormányoknak az olcsó pénzre támaszkodás helyett a költségvetési mérleg javítására, a fiskális politika fenntarthatóságára, és a gazdasági bővülést segítő reformok végrehajtására kéne helyezniük a hangsúlyt. Mivel a válság legmélyebb pontján már túlvagyunk, a stabil növekedés beindítását kéne minél előbb elérni fiskális intézkedésekkel, és a "likviditási drog" használata nélkül.

A jegybanki ösztönzések ellenére a globális gazdasági fellendülés nagyon egyenlőtlenül zajlik. Amerikában folyamatosan javulnak a gazdasági kilátások, és Japánban is kedvező folyamatok indultak el, ám az eurózóna továbbra is recesszióval küzd. Habár egyes országokban jelentősen csökkent a magánszektor eladósodottsága, az adósságszint továbbra is nagyon magas, ami gátolja a GDP-bővülését. Ennek leépítését tovább kéne segíteniük a kormányoknak.

A bank úgy véli, további stimulusok bevezetése rendkívül veszélyes lenne, és a jegybankoknak inkább csökkenteniük kellene a pénzpumpával a rendszerbe vitt kockázatokat. A piacok ugyanis már óriási mértékben függenek az eszközvásárlási programoktól, és a visszavonásuk hírére is nagyobb esések bontakoznak ki a tőzsdéken.

Ezt támasztják alá a múlt heti események is. Ben Bernanke múlt szerdai beszédében jelezte, hogy a Fed akár az idén visszavághatja a QE3 program nagyságát, ha az amerikai gazdaság a vártnak megfelelően tovább javul. A bejelentés óriási mélyrepülésekhez vezetett a tőzsdéken, mivel a befektetők megijedtek a tőzsdei ralit tápláló pénzpumpa leállításától, és elkezdtek profitot realizálni a nagy részvénypiaci rali után.

A Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítását már a kötvénypiac is elkezdte árazni, emiatt nagyobb hozamemelkedések figyelhetőek meg a fejlett és fejlődő piaci kötvények esetében. Az amerikai tízéves hozam több mint kétéves csúcsára ugrott, és a 30 éves hozam is 2011 augusztusa óta nem látott magasságokban jár.

Forrás: Origo

Emiatt a jegybankoknak meg kéne fontolni a visszavonulást, amit a kockázatok miatt rendkívül körültekintően kell végre hajtani. Az ösztönző programok leállításának következményei még nem láthatóak, ezért nagy a bizonytalanság körülötte. Ugyanakkor minél tovább működik a pénzpumpa, a piacok annál jobban fognak függeni tőle, így a leállítása is nagyobb kihívásokkal fog járni. A jegybankoknak emiatt meg kell találni az egyensúlyt a programok további üzemeltetése és fokozatos leállításaik üteme között.

Jaime Caruana, a BIS vezetője vasárnapi beszédében kiemelte, a monetáris politika "elvégezte feladatát", mostantól kezdve a fiskális politikán a sor. Caruana szerint a gazdasági rugalmasság és dinamizmus erősítésének, és az egyes államok pénzügyi helyzetének stabilizálásának jött el az ideje.