Vágólapra másolva!
Amennyire tudta állta a nyomást a magyar parkett, nap végére azonban minimális mínuszba csúszott a BUX a rendkívül rossz nemzetközi hangulatban. Az élen az OTP járt, ami 1 százalékos emelkedésével éppen 4500 forinton fejezte be a napot. A Magyar Telekomnak egész nap jól ment de a kereskedés végére pénteki záróárára ütötték vissza. A forint a nap során a 300-as szint körül ingadozott az euróval szemben, azonban a késő délutáni órákban 299 alá is benézett a hazai deviza.Nyugat-Európában komoly mínuszok uralkodnak, elsősorban a kínai bankrendszer likviditási gondjai következtében, de a Fed monetáris stimulusának mérséklésével kapcsolatban sem múltak el a félelmek. Az osztrák parkett pocsékul teljesít, az Erste több mint 7 százalékkal zuhan, de az OMV is nagy mínuszt szedett össze a nap során.New York-ban 1 százalék feletti csökkenésben járnak a börzék, legrosszabbul a nyersanyag és az energia szektor teljesít, ugyanis az árupiacokon is az eladók dominálnak ma.
Vágólapra másolva!

A végére mínuszba váltott a magyar tőzsde

Nagy nehézségek árán sem tudta tartani magát a budapesti parkett, az amerikai piacok vaskos mínusza visszarántotta a hazai tőzsdét is. A nap folyamán szembe ment az árral a BUX de zárásra pirosba csúszott, a régióban csak a lengyel parkett tud emelkedni. Az osztrák és a cseh piacot az Erste Bank mélyrepülése nagy mínuszba taszította.

Forrás: Origo

Az OTP 1 százalékot erősödött ma, az árfolyama éppen a 4500 forintos szinten állapodott meg. A Magyar Telekom pénteki záróárán fejezte be a kereskedést, pedig a nap folyamán végig pluszban volt a papír. A másik két blue-chip, a Mol és a Richter azonban egyaránt mínuszban zárt, míg az Egis 0,3 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Forrás: Origo

A Graphisoft Park egyik jelentős bérlője, a Ustream Hungary Kft. bérleti szerződésének lejárta után, 2014. január 1-től egy belvárosi irodaházban folytatja tevékenységét. Ennek következtében a Graphisoft Park kihasználtsága mintegy 5 százalékponttal fog csökkenni. A 2014-re vonatkozó bevételi- és profitelőrejelzéseket ennek, és az egyéb változásoknak a figyelembevételével féléves jelentésben, augusztus 7-én közli a cég. A hírekre a részvények 0,4 százalékot csökkentek a mai kereskedésben.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Nem akar elszakadni a forint a 300-as szinttől az euróval szemben, egész nap a lélektani határ közelében ingadozott az árfolyam, igaz délután egy időre 299 alá is beszúrt a hazai deviza. A dollár/forint kereszt 229-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 245 közelében járnak.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Ütik az Erstét

Megint nagyobb esés bontakozott ki az európai börzéken, pedig reggel még úgy tűnt ma javíthatnak a vezető indexek. A kínai gazdasági növekedéssel és likviditási problémákkal kapcsolatos félelmek eltántorították a befektetőket a vásárlásoktól. A DAX 0,9, míg például a francia tőzsde 1,2 százalékkal zuhan.

Forrás: Origo

Ennél is csúnyábban szerepel az osztrák tőzsde, amit elsősorban az Erste pocsék teljesítménye ránt magával, de az OMV és a Raifeissen mélyrepülésben van.

Az Erste azután zuhant több mint 7 százalékot, hogy a bank bejelentette, a harmadik negyedévben 660 millió euró értékű tőkeemelést hajt majd végre. Az így befolyó pénzt pedig a bank felhasználja arra, hogy visszafizesse az államtól és magánbefektetőktől a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi úgynevezett részvételi tőkét. Az Erste egy profitfigyelmeztetést is elrejtett a közleményben, hiszen idén a működési eredmény visszaesésére számít, míg korábban annak szinten maradását jelezték.

Az Erste árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Az OMV is meglehetősen gyenge, 4 százalékkal esik az olajipari cég részvénye, amit annak köszönhet, hogy a kínai növekedéssel kapcsolatos félelmek miatt már harmadik egymást követő napja esik a Brent nyersolaj ára. A társasággal kapcsolatos hír továbbá, hogy Abu-Dzabi északi részén kezd közös kutatásba az Abu Dhabi National Oil Company-vel - jelentették be ma délelőtt a felek. Mindkét társaság aktív kutatómunkába kezd majd és siker esetén közösen kezdik meg majd a kitermelést az országban.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Közel 1 milliárd dolláros osztalékot, vagyis a jelenleginek a háromszorosát is bezsebelheti a Fiat a többségi tulajdonában álló Chryslertől. Egyszerűen azért, mert az amerikai vállalat újrastrukturálta hitelét, így már nem kötik annyira szigorú szabályok az osztalék meghatározásakor. A hírekre 4 százalékkal is ugrott az árfolyam, azonban azóta 0,8 százalékos emelkedésre mérséklődött a lendülete.

Nem enyhül a nyomás Amerikában sem

Amerikában is felvették a befektetők az ázsiai és európai hangulatot, a vezető indexek bőven 1 százalék feletti mínuszban tartózkodnak. Az eladásokat a kínai problémákon túl, továbbra is a Fed pénzpumpájának mérséklése indukálhatja.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül mind a 10 mínuszban van, a sor végén a pénzügy, az energia és a nyersanyagok kullognak, mivel az árupiacokon is az eladók dominálnak, a réz például idei mélypontjára esett, de a nemesfémeknek sem megy jól a hétfői kereskedésben.

Forrás: Origo

A Dow Jones komponensek is szenvednek, a lejtmenet élén a Boeing áll, 3 százalék feletti mínuszával, ugyanis vasárnap egyik 787-es Dreamliner-ének kényszerleszállást kellett végrehajtania fékproblémák miatt. De a pénzügyi szektor is pirosba burkolózik, a Bank of America 2,7 százalékkal, míg a JP Morgan 2,2 százalékkal halad lefelé.

Az amerikai kórház-üzemeltető Tenet Healthcare 4,3 milliárd dollárért megvásárolja az egyik kisebbik versenytársát, a Vanguard Health-t. Az utóbbi részvény 67 százalékos pluszban tartózkodik a bejelentés hatására.

5,2 milliárd dollárnyi hitelt ad a Jefferies & Co. Carl Icahn milliárdos befektetőnek a Dell felvásárlásához - számolt be a Reuters. A Dell részvényét nem hatja meg nagyon a hír, a papír alig mutat elmozdulást pénteki záróárához képest.