Giró-Szász: Brüsszel kérte az újabb megszorítást

Vágólapra másolva!
Giró-Szász András szerint az Európai Unió kérte a június 17-én bejelentett Varga-csomagot, a kormány szerint e nélkül is teljesült volna a hiánycél, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Így viszont legalább van némi mozgástere a kormánynak, például van pénz a demográfiai programra, utalt rá a kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

A nyár folyamán véglegesítésre kerül egy demográfiával kapcsolatos döntéssorozat; hogy ebbe milyen lépések kerülnek bele, várjuk meg a kormánydöntést - fogalmazott Giró-Szász András a Portfolio.hu beszámolója szerint. A kormányszóvivő a programmal kapcsolatos sajtóértesülésekről azt mondta, ezek mind releváns és jó ötletek. Az Origo korábban azt írta, hogy több elképzelés mellett a kormány például egy egyszeri közel 300 ezer forintos támogatással bátorítaná a fiatal párokat a gyerekvállalásra.

Giró-Szász szerint sok minden felmerül egy ilyen program tervezése során, de meg kell várni, hogy a tárcák megalkossák az elképzeléseket, és ezeket össze kell csiszolni, hogy erősítsék, és ne kioltsák egymást.

A demográfiai program fedezetét firtató kérdésre Giró-Szász elmondta, a múlt hét hétfőn bejelentett költségvetési lépéseket az Európai Unió kérte. A magyar kormány szerint e nélkül is meglettek volna azok a számok, amely a túlzottdeficit-eljárástól való megszabaduláshoz szükségesek. Éppen ezért van a költségvetésnek mozgástere ilyen típusú lépések megtételére.