Vágólapra másolva!
Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak, most a Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ága szűnik meg. Tíz pénztárral indult az év, a Pannónia bezárása után hat marad, de ezek közül kettőnél már rezeg a léc.
Vágólapra másolva!

A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki közgyűlése, a vezetés a lépést azzal indokolta, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a működést nem lehet tovább fenntartani – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet arra: 2010-ben, amikor a magán-nyugdíjpénztári rendszer voltaképpeni kivéreztetéséről hozott törvényeket a kormány, elfogadtak egy olyan szabályt is, hogy a kasszák a tagok által befizetett tagdíjak mindössze 0,9 százalékát fordíthatják működésük finanszírozására. Ez nem fedezi a költségeket. A pénztárak egy része ezért a tagdíj mellett adományt is kér a tagjaitól, de ez nem igazán működik.

A Pannónia ügyfelei (2856 ember) most vagy egy másik magánnyugdíjpénztárba megy, vagy vissza az állami pillérbe. A végelszámolás július 1-jével indul, onnan számítva 30 napon belül levelet kapnak a tagok, mit akarnak a pénzükkel, 30 napjuk lesz a levél kézhetvételétől, hogy szándékukat közöljék.

2011 elején közel 3 millió pénztártag lépett vissza erős kormányzati nyomásra az állami nyugdíjrendszerbe, és alig több mint százezren voltak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztáruknál. Ezzel az állam csaknem 3000 milliárd forintnyi, tíz év alatt felgyülemlett megtakarításhoz jutott.

Fél év alatt négy pénztárnak annyi

Az idei évet még tíz pénztár kezdte meg, összesen közel 68 ezer tagjuk 183 milliárd forint vagyonát kezelték. A tíz kasszából azonban háromnál, az Aegonnál, az Ersténél és az OTP-nél már elindult a végelszámolás, és hamarosan erre sorsra juthat az Aranykor is - írja a Népszabadság.

A legnagyobb piaci szereplőnél, az ING-nél a lapnak elmondták, hogy bár a jogi környezet most "nagyon nem támogató", és így nehéz előre tervezni, jelenleg nem gondolkodnak a kassza végelszámolásában. Hozzátették: az ING Biztosító eddig jelentős támogatással járult hozzá a működés fenntartásához.

Nem gondolkodik végelszámolásban a Szövetség (korábban Allianz) magánnyugdíjpénztár sem, a pénztár még rendelkezik tartalékkal, amely biztosítja a további működést. Az MKB Nyugdíjpénztár magánkasszaágának a tevékenysége a korábban felhalmozott tartalékoknak köszönhetően még öt évre biztosan megoldott.

A korábban felhalmozott pénzekből él a Budapest Magánnyugdíjpénztár is, elmondásuk szerint a körültekintő gazdálkodás és a tartalékok hosszú távon is biztosítják a pénztár zavartalan működését.

Kevésbé optimista a második legnagyobb aktív piaci szereplő, az AXA. Ha várakozásainkkal ellentétben a szabályozás nem változik és az AXA-csoport megvonja a támogatását a pénztártól, a kassza mindenkori vezetősége kénytelen lesz a végelszámolás mellett dönteni - tudta meg a lap.