Az állam beszáll Demján és Töröcskei bankjába is

Vágólapra másolva!
A Demján Sándor tulajdonában lévő Gránit Bankból és a Töröcskei István által alapított Széchenyi Bankból is 49 százalékos szeletet vesz meg az állam, erre kapott engedélyt a pénzügyi felügyelettől.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyt adott az államnak, hogy két kis hazai bankban 49 százalékos részesedést szerezzen. Az egyik kis bank a Demján Sándor tulajdonába tartozó Gránit Bank, a másik pedig a Töröcskei István által alapított Széchenyi Bank. (Töröcskei ma az Államadósság Kezelő Központ vezetője.)

Az erről szóló határozatokat (itt és itt) június 24-i dátummal tette közzé a PSZÁF, mindkét esetben 50 százalékot nem meghaladó közvetlen, minősített befolyásszerzésről szól az engedély, amelynek indoklását a hatóság mellőzte.

Az állam tehát zöld jelzést kapott a bankvásárlásokhoz, amelyeket az Orbán-kormány évek óta fontolgatott. Tavaly februárban azt írtuk, hogy Orbán Demján bankjával szemez, akkor éppen átvilágították a Gránit Bankot, de még azzal a szándékkal, hogy akár többségi tulajdont szerezzenek benne.

Ezzel nagyjából párhuzamosan futott a Széchenyi Bank felvásárlásának koncepciója is, valamint a Takarékbanké, amely bár a három közül a legnagyobb falat volt, mégis a két kisebb tranzakció előtt megvalósult, idén tavasszal.

A jelek szerint az állammal folyamatosan együttműködést kereső és sürgető Demján-Töröcskei befektetői kör végül mostanra érte el, hogy bevonjon néhány milliárd forintnyi állami tőkét mindkét bankba, ráadásul úgy, hogy az állam csak 49 százalékban szóljon bele a működésükbe.

Hogy mennyi adófizetői pénzről van szó, arról az Index.hu azt írta: a Gránit 2,6 milliárdot, a Széchenyi Bank 3 milliárdot kap. A Gránit Bankra vonatkozó vételárat kedden kiadott közleményében maga a bank is megerősítette, mint írták, a másfél éves előkészítés után megvalósuló állami tőkeemelés révén a Nemzetgazdasági Minisztérium újonnan kibocsátott részvényeket jegyez 2,58 milliárd forintért.

Egyelőre egyébként mindkét bank veszteséges, de ez a kis, nemrég indult pénzintézetek esetében még általában így van. A Gránit egyébként 2015-2017-ben tőzsdére is készül, a Széchenyi Bank pedig a hitelszövetkezetek felfejlesztését tűzte ki célul.