Inkább dolgozunk, mint hogy táppénzre menjünk

Vágólapra másolva!
Hét év alatt a felére esett a betegállományban lévők száma, ezzel együtt majdnem ötven százalékkal csökkentek az egészségbiztosító táppénzkiadásai is. Júliustól alapvetően megváltozhat a táppénz számítása - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint öt év alatt, 2007-ről 2012-re valamelyest még nőtt is a táppénzre jogosultak száma, így most közel 3,8 millióan vannak az öt évvel ezelőtti csaknem 3,5 millió után, mégis lényegesen kevesebben mennek el táppénzre. A táppénzes esetek száma a hét évvel ezelőtti 1,2 millióról 810 ezerre csökkent.

Naponta átlagosan kevesebb mint 55 ezren voltak betegállományban tavaly, miközben 7 évvel korábban számuk még meghaladta a 102 ezret - számol be a Világgazdaság.

A táppénzkiadások is drasztikusan estek, sokat spórolt az állam. 2005-ben kis híján 100, tavalyelőtt majdnem ennek a felét, 56,5 milliárd forintot kellett kifizetni táppénzre. De ennek a kiadásnak a negyedét a cégek állták a szabályok szerint.

Félünk, és kevesebbet kapunk betegként

Több oka van ezeknek. A betegállományban lévők számának, ezzel a kiadásoknak a csökkenéséhez a munkahelyféltésen kívül az is hozzájárult, hogy több lépcsőben jelentősen szigorították a táppénz igénybevételét. Még 2009-ben hoztak törvényt arról, hogy csökken a jövedelem arányában mért táppénz. Ezután tovább mérsékelték ezt az arányt, a táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka lehet a korábbi 70 helyett (a kórházi kezelés során 60 helyett 50 százalék), de legfeljebb napi 6533 forintot kaphat egy táppénzre ment ember, bármilyen magas is a bére.

Két éve megszűnt a passzív táppénz (azt jelentette, hogy akit el akartak bocsátani, még gyorsan kérhette, hogy 30 napig minősüljön keresőképtelennek, ezért táppénz járt neki). Ezen túl a táppénzcsalást ma már büntetik, két évet is kaphatnak a táppénzzel visszaélők. Sőt, tavaly nyár óta a betegség ideje alatt is felmondhatnak a cégek a dolgozónak, de a felmondási idő a táppénz vége után kezdődhet.

Amennyiben a héten a parlament rábólint, júliustól alapvetően megváltozik a táppénz számítása. Minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A jövedelemadatokat ezentúl nem a foglalkoztatóknak kell megadniuk, hanem az adóhivatal küldi meg az OEP-nek.

Az ellátás összege főszabály szerint a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem lesz. Amennyiben valakinek nincs ennyi jogviszonya, akkor a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző 180 napi jövedelem képezi az ellátási alapot. Akik az adott fél éven belül váltottak munkahelyet, azoknál csak az aktuális kereset számít a táppénz kiszámításánál. Aki pedig még fél év munkaviszonyt sem tud felmutatni, annál a minimálbérhez igazítják a táppénzt.