Vágólapra másolva!
Visszaütötték nullába a budapesti tőzsdét, pedig még fél órával a zárás előtt is 1 százalék közeli pluszban állt a BUX. A ludas leginkább a Richter volt ami 2 százalékos mínuszban zárt, de a Mol is csökkent. Ellenben az OTP több mint 1,5 százalékot tudott drágulni. A forint is leadott reggel néhány perc leforgása alatt összeszedett előnyéből, de még így is a 298-as szint alatt mozog az euróval szembeni árfolyam. Az MNB a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékra vágta az alapkamatot.Nyugat-Európában úgy tűnik kitart a napközbeni emelkedés, amit elsősorban az autógyártók kiváló teljesítménye segít, de a pénzügy és a telekomszektornak is jól megy.Amerikában is egészséges pluszok láthatóak, a nagyon jó makroadatok után, habár már azok megjelenése előtt is hasonló szinteken áltak az indexek, így nagy eufóriát nem váltottak ki az adatok.
Vágólapra másolva!

Visszahúzták a BUX-ot

Nap végére nullába húzták vissza a magyar tőzsdét, pedig korábban még 1 százalék körüli pluszban is tartózkodott a hazai index. Ezzel jóval alulteljesíti az európai börzéket, és a régióban is csak a cseh parketett előzi meg.

Forrás: Origo

Ma is az OTP vette magára a vezér szerepét, ugyanis a bankpapír 1,7 százalékkal drágult, de volt már napközben 3 százalékos emelkedésben is, végül 4575 forinton állapodott meg az árfolyam.

Forrás: Origo

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,6 százalékkal ment lejjebb a keddi kereskedésben. Ellenben a Richter 2 százalékos mínuszban zárt átlagos forgalom mellett. Szektortársa az Egis egy százalékot erősödött, amivel újra a 21000 forintos határra került.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Folytatta kamatcsökkentési sorozatát az MNB monetáris tanácsa. A mai kamatdöntő ülésen ugyanis 25 bázisponttal, 4,25 százalékra vágta vissza a jegybanki alapkamatot a döntéshozó testület. Sorozatban ez volt a tizenegyedik kamatvágás, ami után az irányadó ráta újabb történelmi mélypontjára süllyedt. A döntés nem tartalmazott meglepetést, hiszen az elemzők is ilyen mértékű vágásra számítottak.

A jegybank közleményéből kiderült az is, hogy a monetáris tanács a hazai gazdaság további javulását várja, és az infláció középtávon a kitűzött 3 százalékos cél alatt maradhat.

A forint a reggeli órákban nagyot erősödött, azonban onnantól nagyobb hullámzások jellemezték az euróval szembeni árfolyamot. Fél 4 után újabb gyengülés kezdődött, jelenleg 297,5 körül ingadozik a jegyzés. A dollár/forint keresztárfolyam 227,6-nál, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242,4-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Jól mennek az európai autógyártók

Nyugat-Európában egész nap jó hangulat uralkodott, a vezető indexek szép pluszokban állnak, egyedüli kivétel a milánói tőzsde, ami kisebb mínuszban tartózkodik. A jó amerikai makroadatok érdemben már nem javítottak az európai piacok teljesítményén.

Forrás: Origo

Az európai autógyártók jól teljesítenek, például a Fiat 3 százalékkal, míg a Renault 5,7 százalékkal ugrik a mai kereskedésben, a legnagyobbat február óta. De a Peugeot is 5 százalékkal száguld. A németek is ráléptek a gázra, a Daimler 4,5, a Volkswagen 3,3, míg a BMW 3 százalékkal emelkedik. Mellettük még a bank- és a telekomszektornak is jól megy Európában.

Kiváló makroadatok az USA-ból

Csak kedvező makroadatok érkeztek az USA-ból a mai nap során, az indexek ennek megfelelően emelkednek, habár kicsattanó örömről nem beszélhetünk, hiszen már az adatok megjelenése előtt is hasonló mértékű volt az erősödés. A Dow Jones és az S&P 500 is 0,6-0,9 százalékkal erősödik, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban van.

Forrás: Origo

3,6 százalékkal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya májusban az Egyesült Államokban, 0,6 százalékkal jobban, mint amit az elemzők vártak. Napvilágot látott a júniusi fogyasztói bizalmi index, ami ugyancsak kedvezőbben alakult az előrejelzettnél. A tényleges érték 84,4 pont lett, holott az elemzők csak 75,1 pontra számítottak.

Ezeken túl a lakáspiacot illetően is remek számokat publikáltak. Az S&P/Case-Shiller lakásárindex 12,1 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest, ez 2006 márciusa óta a legnagyobb emelkedésnek számít, azok után, hogy az előző hónapban 10,9 százalékkal emelkedett a mutató. A Bloomberg elemzői konszenzusa csak 10,6 százalékos növekedést jósolt.

4-kor érkezett a májusi újlakás-értékesítési adat is, ami szintén felülmúlta az elemzői várakozásokat. Havi szinten 2,1 százalékkal több új lakást adtak el, míg a szakértők csak 1,3 százalékos növekedést vártak.

A S&P 500 szektorai közül a pénzügy és a távközlés áll az élen, míg az alapvető fogyasztási javak a sor végén kullog.

Forrás: Origo

2,8 százalékkal emelkedik a Lennar Corporation, miután a társaság az elemzői konszenzushoz képest mind árbevétel, mind profit soron jobb negyedéves eredményről számolt be. Az építőipari cég szerint az elmúlt hetekben látott hozamemelkedés a megrendelésekre vagy az eladási arákra nem igazán volt hatással.

2,8 százalékkal zuhan a Netflix árfolyama, miután a Bernstein elemzői szerint alulteljesítő lesz a részvény a következő időszakban. A szakértők 180 dolláros célárat határoztak meg, holott jelenleg 210 dollár körül ingadozik az árfolyam.