Túl merészet álmodott a japán jegybank

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem fogja elérni a kitűzött két százalékos inflációs célt a japán jegybank a világ legnagyobb nyugdíjalapjának a vezetője szerint. A japán államkötvények továbbra sem túl vonzóak, emiatt pedig a japán állami nyugdíjalap elkezdte kiszórni portfólióiból ezeket az eszközöket. A helyi állampapírok helyett inkább részvényeket kezdtek vásárolni, melyek az első negyedévben is a legnagyobb nyereséget tudták biztosítani számukra - derült ki az alap elnökének beszédéből.
Vágólapra másolva!

Túl merészet álmodott a Bank of Japan, amikor a két százalékos inflációs cél két éven belüli elérését tűzte ki maga elé az év elején. Ezt állítja Takahiro Mitani, Japán legnagyobb nyugdíjalapjának, a Government Pension Investment Fundnak a vezetője, aki szerint a jegybank valószínűleg nem fogja elérni ezt a célt - írja a Bloomberg.

Mint ismert, a Bank of Japan korlátlan eszközvásárlási programot indított útjára év elején, hogy annak segítségével rángassa ki a deflációtól szenvedő japán gazdaság megrekedt szekerét a gödörből. A havi 4,2 ezer milliárd jenes likviditásbővítő intézkedéseket áprilisban havi 7 ezer milliárd jenre bővítették ki az infláció felpörgetése érdekében.

Forrás: Origo

Mitani szerint a monetáris program sem lesz elég a cél elérésére. Az 1980-as évek tapasztalatai alapján, amikor a japán GDP megduplázódott, és a Nikkei részvényindex a jelenleginél magasabb csúcsokat döntött, akkor is "csak" 1,2 százalékos volt az átlagos infláció mértéke.

A 112 ezer milliárd jen értékű eszközt kezelő nyugdíjalap - ami egyben a világ legnagyobb ilyen alapja - vezetője ezen túl közölte, továbbra sem tartják vonzónak a japán államkötvényeket. Ezért a korábbi 67 százalékról 60 százalékra csökkentik portfólióikban ezeknek a papíroknak az arányát, és a kieső részt főként részvényekkel helyettesítik. A hazai részvények aránya 11-ről 12 százalékra, a külföldieké pedig 9-ről 12 százalékra fog növekedni a nyugdíjalapban.

Ennek oka, hogy a BoJ óriási méretű eszközvásárlási programjával leszorítja a hozamokat, ami az infláció várható emelkedésével szinte nullára csökkentette a japán államkötvényeken elérhető reálhozamot.

Mitani szerint a japán tízéves államkötvény hozamemelkedése csak átmeneti, és a hozam 1 százalék alatt fog stabilizálódni. Az elmúlt hetekben megfigyelhető hozamemelkedés elsősorban a Fed eszközvásárlási programjának közelgő befejezésének tudható be, amivel párhuzamosan a részvénypiacon is kisebb korrekció kezdődött. Az elnök úgy véli, amint lezárulnak jövő hónapban a felsőházi választások, Abe Shinzo miniszterelnök a korábbiak után újabb terveket fog bemutatni a növekedés beindítására, ami a részvénypiacokra is pozitív hatással lehet.

Forrás: Origo

A nyugdíjalap elnöke hozzátette, további részleteket és eredményeket a portfólióikról júliusban fognak közzétenni, és az átrendezések nem csak a monetáris és fiskális politikában bekövetkezett változások miatt történtek meg, múltbeli statisztikák is szerepet játszottak benne. Az alap szakértői 1973-ig visszamenő adatok alapján különböző számításokat végeztek el, ami alapján átrendezték az alap által tartott eszközöket.

Mitani elmondta, további átsúlyozások nem várhatóak a közeljövőben, mivel túl gyakran nem változtathatják portfólióikat. Ezért úgy tervezik, hogy legalább 2015 márciusáig nem nyúlnak az új arányokhoz.

A nyugdíjalap egyébként 3,3 százalékos hozamot termelt az első negyedévben. A japán kötvényeken 1,48 százalékos, a japán részvényeken pedig 1,63 százalékos volt a profit, míg a legjobban a külföldi részvények teljesítettek 10,3 százalékos átlagos emelkedésükkel.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: Origo