Vágólapra másolva!
Másfél hónapon belül a második per ért véget a strasbourgi emberi jogok bíróságán a 98 százalékos adó ügyében. Az állam most is veszített a pofátlanvégkielégítés-adó miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb elbocsátott magyar közalkalmazottnak ítéltek meg kártérítést Strasbourgban a végkielégítés egy részének 98 százalékos adókulccsal történt elvonásával kapcsolatos jogvitában. Egy hónapja hasonló ügyben ugyanilyen értelemben döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ezúttal egy szolnoki lakos volt a panaszos, aki a magyar adóhatóságnál dolgozott több mint három évtizeden át, 2011. márciusi elbocsátásáig. Végkielégítésének egy része után 98 százalék adót vontak le. A strasbourgi bírói fórumhoz egyebek közt az európai emberi jogi egyezmény 1. számú jegyzőkönyvének 1. cikkére - a tulajdonhoz való jog sérthetetlenségére - hivatkozva fordult.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága helyt adott ezzel kapcsolatos panaszának, és 16 ezer euró (4,7 millió forint) kártérítést, valamint 900 euró költségtérítést ítélt meg számára.

Másfél hónapja, május 14-én közzétett ítéletében a bíróság egy szintén 1954-ben született, budapesti panaszosnak 11 ezer euró kártérítést, valamint - a perrel kapcsolatban felmerült költségekre - további 6 ezer eurót ítélt meg. A Külügyminisztérium volt alkalmazottját 2011. május 27-én bocsátották el, és végkielégítésének a 3,5 millió forint fölötti részét 98 százalékos adóval sújtották.

A 98 százalékos adó bevezetéséről az Orbán-kormány javaslatára a parlament 2010-ben hozta meg a törvényt. A kormány a "pofátlan végkielégítéseket" akarta ezzel büntetni. Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a törvényt, erre a kormány újra benyújtotta azt, és elvette az Alkotmánybíróság jogát attól, hogy adóügyekben közbeszóljon. Az érintettek közül ezért többen az emberi jogok bíróságára vitték vitájukat, most kezdenek beérni ezek az ügyek.

A 98 százalékos adótól egy kis szemfülességgel meg lehet szabadulni. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének két alelnöke a megbízásának lejárta előtt lemondott, így kikerülik a pofátlan végkielégítések adóját, fejenként durván 20 millió forintot nyernek ezzel.