310-es forinttal riogat a nagybank

Vágólapra másolva!
Rövid távon sérülékennyé teszi a forintot a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési sorozata, véli a Citigroup elemzője. Gárgyán Eszter szerint három hónapon belül 310-is lehet az euró-forint árfolyama.
Vágólapra másolva!

Három hónapon belül 310-ig gyengülhet a forint az euróval szemben, véli a Citigroup elemzője, Gárgyán Eszter. A szakember a Bloombergnek adott telefonos interjújában kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései miatt zsugorodik a kamatprémium, így a forint sérülékenyebbé válik rövidebb távon.

Az MNB monetáris tanácsa egyébként tegnap vágott 25 bázispontot a 4,5 százalékon álló alapkamaton, mely sorozatban a 11-ik kamatvágása volt a jegybanknak.

A forint 6-12 hónapos időtávon egy gyengülést követően a forint ismét 300 körüli szintre eshet vissza az euróval szemben. Hosszabb távon a Citigroup azonban 290-es forintárfolyamot vár. A hazai fizetőeszköz stabilitását növeli Gárgyán szerint a masszív szuficitet mutató folyó fizetési mérleg.

Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban Gárgyán elmondta, hogy nem számít javulásra a besorolást illetően, főként a kormányzat "ad-hoc" adópolitikája miatt, mely a növekedést akadályozza.

Erre jó példa lehet a ma bejelentett egyszeri sarc, melyet a bankoknak kell befizetni, mivel elmaradtak a várttól a tranzakciós illetékbevételek.

EURHUF heti grafikon

Forrás: Origo