Az Orangeways kamu akciói miatt bírságolt a versenyhivatal

Vágólapra másolva!
1900 forintért hirdettek buszjegyet Budapest és Bécs között, de azt nem mondták vevőinek, hogy csak korlátozott számban érhetők el a kedvezményes árú jegyek. A társaság meleg italokat is ingyenes wifit is ígért, de ebből sem lett semmi.
Vágólapra másolva!

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 4 millió 450 ezer forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Tribune Venture Európa Kft. és a Gemenc és Környéke Busz Kft. jogelődjét, az Orangeways busztársaságot.

A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a jogelőd vállalkozás 2011. március 1. és 2012. január 24. között hírlevelében és a honlapján 20 százalékos kedvezményt, Budapest és Bécs között 1900 forintért megvásárolható buszjegyeket, valamint ingyenes fedélzeti szolgáltatásokat kínált a fogyasztóknak.

A kedvezményes áru Budapest-Bécs útvonalra szóló jegyeket a vállalkozás hírleveleiben 1900 forintért hirdette, míg a honlapján 1900 forinttól elérhetőnek tüntette fel. A GVH megállapítása szerint különbséget kell tenni a két kommunikáció között, ugyanis az "1900 forintért" jelölés azt a képzetet keltheti a fogyasztókban, hogy a jegy ezen az áron mindenféle többletköltség nélkül elérhető számukra.

A vállalkozás állítása szerint a fenti útszakaszra szóló jegyeket valójában hét árkategóriában lehetett megvásárolni és ezek közül az 1900 forintos jegyből járatonként csak minimális számút értékesítettek. Mivel a vállalkozás honlapján nem szerepelt elegendő információ arról, hogy milyen feltételekkel lehet igénybe venni a kedvezményes utazást, a fogyasztók csak a buszjegy foglalásánál tudták meg, hogy ténylegesen mennyibe fog kerülni a buszjegyük (attól függően, hogy az általuk választott járat mennyire foglalt).

A vállalkozás továbbá ingyenes fedélzeti szolgáltatásokkal népszerűsítette járatait (ingyenes WIFI, meleg italok) azonban a vizsgálat alatt nem tudta bizonyítani, hogy ezeket a kényelmi szolgáltatásokat a fogyasztók minden esetben meg is kapták.