Vágólapra másolva!
Ázsiában vegyesen mozognak a vezető tőzsdék, Sanghajban még mindig az eladók vannak többségben, ezzel az elmúlt 16 kereskedési napból 14-et zárhat mínuszban az index. A befektetők úgy tűnik nem nyugodtak meg annak ellenére, hogy a kínai jegybank próbálta nyugtatni a kedélyeket. A japán tőzsde is a negaítv tartományban mozog, mivel a jen erősödni kezdett a dollárral szemben. Ellenben az ausztrál és a hongkongi parkett emelkedni tud.Tegnap Amerikában a vártnál jobb makroadatoknak köszönhetően szép pluszokban fejezték be a napot a New York-i tőzsdék. A lakáspiacról sok éve nem látott jó hírek érkeztek, de emellett a fogyasztói bizalom is erősödött az USA-ban, valamint a tartós cikkek rendelésállománya is a vártnál jobban bővült.A határidős indexek alapján a vezető nyugat-európai tőzsdék kisebb pluszban nyithatnak. Kimondottan fontos makroadat ma nem lát napvilágot a kontinensről.
Vágólapra másolva!

Még mindig csökken a kínai tőzsde

Ázsiában a sanghaji és a tokiói tőzsde kivételével emelkedni tudnak a vezető tőzsdék az elmúlt két nap veszteségei után. A jobb hangulatot a Wall Streetről átragadt vételi kedv jelenti, ugyanis tegnap az amerikai indexek is emelkedni tudtak a jó makroadatok hatására.

Forrás: Origo

Az élen az ausztrál és a hongkongi tőzsde áll, míg a japán Nikkei csökken miután a jen erősödni kezdett a dollárral szemben a szerdai kereskedésben. A japán SoftBankot érintő hír, hogy a Sprint Nextel részvényesei támogatták a cég felvásárlási ajánlatát, vagyis úgy tűnik pont kerül a hosszú felvásárlási sztori végére.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: Origo

A kínai tőzsde viszont továbbra sem talál magára, a mai 1 százalék feletti esésével az elmúlt 16 kereskedési napból már a tizennegyedik alkalommal burkolózik pirosba. Habár már tegnap is nyilatkoztak a kínai jegybanktól, hogy ha nem oldódnak a bankközi piaci feszültségek be fognak avatkozni, a kamatlábak továbbra is magasan maradtak, azaz a piaci szereplők nem nyugodhatnak meg. A pénzügyi szektor Sanghajban még mindig mínuszos, ellenben Hongkongban már mutatkozik a felfelé korrekció jele.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

Az elemzők egy része úgy gondolja, hogy a kamatlábak július közepétől mérséklődhetnek. A kínai döntéshozók ugyanis úgy tűnik felkészültek arra az esetre ha növelni kell a likviditást mielőtt az komolyan veszélyeztetné a növekedési célokat, vagy a bankrendszer stabilitását. Ugyanakkor az is látszik, hogy egy kisebb lassulás a növekedésben még elfogadható a vezetés számára, ha ez csökkenti a rendszerkockázatokat, nyilatkozta a Crédit Agricole vezető közgazdásza a MarketWatchnak.

Jó makroadatok segítették az emelkedést

Szépen fejezték be a napot az amerikai tőzsdék, a vezető indexek 0,7-1 százalékos pluszban zártak, a befektetőket elsősorban a vártnál jobb makroadatok vidíthatták fel.

Forrás: Origo

Tegnap több fontos adat is érkezett, ami a gazdaság javulásáról árulkodott. Az S&P/Case-Shiller lakásárindex 12,1 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest, ami 2006 márciusa óta a legnagyobb emelkedésnek számít, és megverte az elemzői konszenzust is. Emellett a tartós cikkek rendelésállománya is az előrejelzettnél jobban bővült májusban.

Illetve még a fogyasztói bizalmi index is jóval felülmúlta a vártat. A lakáspiacra vonatkozóan pedig még egy kedvező szám érkezett, ugyanis az újlakás-értékesítések 476 ezer darabos májusi adata 16 ezerrel lett magasabb, mint amit a Bloomberg által megkérdezett szakértők vártak, és ez 2008 júliusa óta nem látott érték.

A részvényindexek keddi emelkedése azt sugallhatja, hogy bár a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklése közeledhet, de az amerikai gazdaság talpra állása mégis optimizmussal töltheti el a befektetőket, nyilatkozta a MarketWatch-nak az IG Markets elemzője.

Az S&P 500 szektorai közül mind a 10 a pozitív tartományban zárt, közülük is a távközlési és a pénzügyi szektor érte el a legnagyobb pluszokat, míg az alapvető fogyasztási javak éppen hogy emelkedésbe fordultak a nap végére.

Forrás: Origo

A jó makroadatok erősítették a dollárt is, az euróval szemben egészen az 1,31-es szint alá esett az árfolyam. Ez nem volt jó hatással sem az arany, sem pedig az olaj árára. A nemesfém már 1250 dollár környékén ingadozik, míg a WTI hordónkénti ára 94,5 körül jár.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

3,3 százalékos pluszt ért el a BlackBerry tegnap piaczárás után, mivel az elemzők szerint már a pénteki gyorsjelentésből tisztább képet kaphatnak a befektetők arról, hogy hogyan teljesít a BB10. Kedvező eredmények alapján akár a BlackBerry is nagyobb hajlandóságot mutathat az ebből befolyó bevételek erőteljes felhasználására, ami a versenyképesebb okostelefonok megjelenését jelentheti.