Még több pénz kell a bankoktól

Vágólapra másolva!
A kormány túlbecsülte a tranzakciós adóból befolyó bevételeket, ezért utólag befizettet egy nagyobb összeget a bankokkal.
Vágólapra másolva!

Ki kell pótolniuk a bankoknak az általuk eddig befizetett tranzakciós adót, hogy annyi pénz jöjjön be, amennyire eredetileg a kormány számított - ez áll a Varga Mihály gazdasági miniszter által szerdán - az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló törvényhez - benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványban.

Az egyszeri befizetés összege a január-április hónapokra együttesen megállapított tranzakciós illeték összegének 208 százaléka. 2013. szeptember 20-áig kell megállapítani, majd négy egyenlő részletben befizetni.

A pénzbehajtást azzal indokolja a javaslat, hogy a szolgáltatók "az eredeti vállalásuknak megfelelően" járuljanak hozzá a tranzakciós illetékfizetési kötelezettséghez.

Az Investor.hu kalkulációi szerint nagyjából 53 milliárd forintot kell befizetniük a bankoknak, így az új teher pótolhatja azt a 40-50 milliárd forintot, amely azért hiányzott a költségvetésben, mert a kormány úgy döntött, nem adóztatja meg az általa átvállalt önkormányzati adósságot.

A Portfolio.hu kedden írta meg, hogy értesülései szerint a kormány mégsem hajtja be a bankokon a 600 milliárdos átvállalt adósságra korábban kivetni tervezett 7 százalékos különadót. Elképzelhető, hogy emögött az áll: a hitelminősítők szelektív államcsődként értelmezhették volna a különadót, hiszen azzal az állam adósságát csökkentette volna a kormány önkényesen.