Megduplázhatják a szocpolt

Vágólapra másolva!
Kétszeresére nőhet a szocpol legkisebb, és 5,6 millióra a legmagasabb összege - írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a napokban dönt a kormány, hogy a demográfiai program javaslataiból mit valósít meg.
Vágólapra másolva!

Napokon belül megszülethet a kormány döntése a demográfiai intézkedéscsomagról - írta a Magyar Nemzet, amely úgy tudja, a csomagon belül a szociálpolitikai támogatás, vagyis a szocpol másfél-kétszeresére nőhet az eddigi összeghez képest.

Az új lakások építésére, vásárlására használható támogatás 800 ezer helyett 1,6 millió forintról indulna, és a gyerekek számától függően akár 5,6 millió forintra is rúghatna.

Az Origo múlt szerdán írt arról, hogy elkészült a demográfiai csomag, amelyet a Révész Máriusz által vezetett munkacsoport másfél év alatt állított össze. Ennek több eleme is van, amelyek közül a kormány eldönti, mikor melyiket vezeti be. Az Origo értesülése szerint a jelenlegi 64 ezer forintról 288 ezer forintra emelkedik az első gyerek születése után folyósított egyszeri, úgynevezett anyasági támogatás vagy kelengyepénz.

A csomag leghangsúlyosabb pontja lehet a gyermekgondozási díj (gyed) felhasználásának rugalmassá tétele, és a folyósítás kiterjesztése. Eddig a munkába állással vagy a következő testvér születésével elesett az anya a támogatástól, ezt a korlátozást eltörölné a kormány.

A Magyar Nemzet arról is írt, hogy a gyerekes anyák foglalkoztatását nem csak úgy támogatná a kormány, hogy a többgyermekesekre is kiterjesztenék a munkahelyvédelmi akcióterv járulékkedvezményét, hanem két évnél hosszabb időre tolnák ki a kedvezményes időszakot.

A lap úgy tudja a családtámogatási koncepció részeként bevezethetik a nagycsaládos igazolványt, hogy a többgyermekes családoknak ne kelljen külön adminisztrálniuk a különböző kedvezményeket (például tankönyvvásárlás, étkezési támogatás).