Így fizetnek megint a bankok

Vágólapra másolva!
Szerda reggel egy zárószavazás előtti módosító indítványt adott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ami szerint a bankoknak egy egyszeri befizetést kell eszközölniük a költségvetés felé. Erre azért van szükség, mivel a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a tervezettől. A befizetés nagysága a január-április időszakra vonatkozó befizetett illeték 208 százaléka, ami az OTP esetében 16 milliárd forintos összeget jelenthet az Investor.hu kalkulációi szerint. A részvény árfolyamában a mostani bejelentés 30-50 forint körüli negatív hatást jelent, amit csaknem azonnal le is reagált a papír. Az OTP részvény a napi maximumáról némileg lefordult, a hír hatására a korábbi 1,5 százalékos emelkedés 0,3 százalékos pluszra olvadt.
Vágólapra másolva!

Egy ma reggel benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány miatt a bankoknak egy egyszeri befizetést kell eszközölniük a költségvetés felé, számolt be a Portfolio.hu. Az extra sarcra azért van szükség, mivel a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a tervezettől.

A módosító indítvány szerint a bankoknak a január-április időszak alatt teljesített tranzakciós illetékük 208 százalékát kell újfent befizetniük a költségvetés számára szeptember 20-tól kezdve négy egyenlő részletben. Az extra sarc a mostani indítvány szerint 2014 elejétől megszűnik. Az Investor.hu kalkulációi szerint nagyjából 75 milliárd forintot kell befizetnie a bankoknak, azaz az új "adó" bőven pótolhatja azt a 40-50 milliárd forintot, ami hiányzott a költségvetésben, miután a kormány úgy döntött, nem adóztatja meg az általa átvállalt önkormányzati adósságot.

Esik az OTP

Rossz hírek érkeztek az OTP piacára, bár az árfolyam hirtelen eséséből ezt a következtetést már mindenki levonhatta magának. Az OTP azért esik, mert a tranzakciós illeték egyszeri emelésével rosszabbul jár, mintha az önkormányzati adósságokat kellett volna részlegesen átvállalnia.

Számításaink szerint az OTP-nek az önkormányzati devizahitelek 7 százalékának átvállalása nagyságrendileg 3-7,7 milliárd forintos terhet jelentett volna. A nagyobbat akkor, ha az önkormányzati devizahitelek egésze után kellett volna a 7 százalékot lenyelni, a kisebb összeget akkor, ha az OTP önkormányzati hiteleinek mindössze 40 százaléka után kellett volna adósságot átvállalni. Ehhez képest a tranzakciós illeték egyszeri megemelése közel 16 milliárd forintos pótlólagos kiadást jelenthet majd a banknak, vagyis több mint kétszer akkorát, mint az adósság átvállalásával járó pesszimistább szcenárióban.

Forrás: Origo

A tranzakciós illeték egyszeri terhe részvényenként 57 forintnak felel meg, de mivel kvázi az adósság átvállalását helyettesíti (ami már beépülhetett az árfolyamba), a pótlólagos negatív eredményhatás papíronként 29 forintos lehet. Mivel egyszeri tételekről van szó, az OTP árfolyamára vonatkozó negatív hatás megfeleltethető az eredményhatással.

Forrás: Origo

Ezzel vágnak egybe a piaci folyamatok is, hiszen a bankrészvények a 4650 forintos szintekről indulva a 4600 forintos értékekig estek vissza.

OTP napi grafikon

Forrás: Origo

Benne volt már valami a levegőben

Ma pont arról számoltunk be az Investor.hu hasábjain, hogy ugyan az állam által átvállalt önkormányzati adósságot teljes egészébén kifizeti az állam - tehát nem kell a bankoknak egy 7 százalékos különadót befizetni -, ugyanakkor arról a lehetőségről is írtunk, hogy vélhetően a kieső összeget mégis beszedné az állam.

"A kormány [...] keres egy valamilyen mutatót a bankok pénzügyi beszámolóiban (nagyon sok mutató van ezekben), amit egy megfelelő kulccsal megszorozva épp a megcélzott adóbevételt érheti el." - írtuk a délelőtti cikkünkben, és most pont ez történt. Mindez természetesen tovább erősíti az aggályokat, hogy a kormány semmilyen szándékot nem mutat a kiszámítható, növekedésorientált gazdaságpolitika felé.