Vágólapra másolva!
Pluszban fejezte be a napot a budapesti tőzsde. A nagypapírok közül a Magyar Telekom végül nullában fejezte be a napot, bár kora délután nagyobbat esett, miután profitwarningot közölt a társaság. Az Egis viszont zárásra több mint 2 százalékkal emelkedett. A forint ma lényegében eseménytelenül ingadozott az euróval szemben, jelenleg 296,3 környékén jár az árfolyam.Nyugat-Európában sokat javult a befektetők hangulata miután kinyitottak a tengerentúli piacok, az élen a londoni tőzsde áll, de a német DAX is meglehetősen jól szerepel.New York-ban is jól megy a tőzsdéknek, mert a ma megjelent makroadatok bizakodással tölthették el a befektetőket. A használt lakásértékesítések 6 éves csúcsra ugrottak májusban, de a munkaerőpiacról is kedvező adatok kerültek publikálásra.
Vágólapra másolva!

Beleerősített a végére a BUX

A BUX ma végig csak kisebb elmozdulásokat produkált, végül azonban viszonylag nagyobb 0,4 százalékos emelkedésben fejezte be a napot, bár a forgalom messze elmaradt az idei átlagtól. A régióban ezzel azonban nem nyújtott meggyőző teljesítményt csak a leszakadó lengyel piacot tudta maga mögé utasítani. Utóbbit valószínűleg a nyugdíjrendszer átalakítása miatti félelmek taszíthattál 3 százalékos mínuszba.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom végül nullában zárt, de korábban volt már 2,4 százalékos zuhanásban is. Méghozzá azért, mert a cég a korábban előrejelzettnél lényegesen kisebb várható profitra figyelmeztette a befektetőket kora délután. A fő indok, hogy a parlament ma megszavazta a 2013. augusztus elejétől életbe lépő telefonadó emelést, amely a múlt héten bejelentett újabb Varga-csomag egyik fontos eleme volt.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

A társaság nemcsak a telekomadó megemelésével, hanem a macedón leányvállalat romló piaci környezetével is magyarázza az eredményessége csökkenését. Még egy másik hír is sújtotta ma a Telekomot, ugyanis délelőtt derült ki, hogy a várakozásokkal ellentétben az Európai Bíróság nem meszelte el a francia telekomadót, hanem az államnak adott igazat az Európai Bizottság által indított perben. Ez arra utal, hogy a Magyar Telekom sem számíthat a részvényenként mintegy 74 forintot kitevő adó visszafizetésére az magyar államtól.

Nap végére az OTP 0,1 százalékos mínuszba került, ezzel 4700 alatt zárt, pedig nap közben mr járt magasabban is az árfolyam, a Mol 0,7 százalékkal drágult, ellenben a Richter nem mozdult. Az Egis ellenben zárásra 2,4 százalékos hegymenetbe váltott, amivel újra bőven 21000 forint fölé került az árfolyam.

Forrás: Origo

A monetáris tanácsnak még mindig van tere a kamatcsökkentéshez, mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy mai sajtótájékoztatón. Matolcsy felhívta a figyelmet arra is, hogy az MNB-ben szorosan követik a piaci folyamatokat és a nemzetközi piaci trendeket.

Az Egis árfolyama

Forrás: Origo

Nem sokat mozdult a nap során a forint árfolyama az euróval szemben, lényegében egy 1 forintos sávban mozgott. Késő délután az EURHUF 296,3 közelében mozog. A dollár/forint 227-nél, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 239,8-nál ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Kizöldültek az indexek Európában

Európában a kereskedés végéhez közeledve nagyobb emelkedésbe kezdtek a tőzsdék, pedig a délelőtt folyamán még csak tétovázást lehetett látni. Az amerikai nagyobb pluszok viszont meghozták az európai befektetők kedvét is. Az élen a londoni börze áll 1,5 százalék körüli emelkedésével, míg a DAX újra 8000 pont fölött tartózkodik.

Forrás: Origo

Az Alcatel 5 százalékkal szárnyal miután a Morgan Stanley megerősítette felülsúlyozásra vonatkozó ajánlását a részvényre. A bankháznál úgy vélik, hogy a nem rég kibocsátott 630 millió euró értékű átváltható kötvények is pozitívan hatnak a részvényesekre.

A vegyipari cégek viszont szenvednek, miután a JP Morgan borúsabban tekint az iparág jövőjére. A BASF 1,7 százalékkal a szintén német Lanxess 2,4 százalékkal esik, míg a belga Solvay 2,5 százalékos esésben van. Habár a nap elején ennél még nagyobb zuhanásban álltak a papírok.

Kedvező makroadatok az USA-ból

Harmadik napja emelkednek az amerikai tőzsdék miután a megjelenő makroadatok arról tanúskodnak, hogy javul a gazdaság. 9 ezer fővel csökkent az előző héten a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban, ugyanakkor az előző heti adatot felfelé korrigálták.

Emellett a használtlakás-értékesítések 6 éves csúcsra ugrottak májusban, ráadásul a májusi 6,7 százalékos növekedés jócskán felülmúlja az 1 százalékos várt értéket. A fogyasztói kiadások a vártnak megfelelően alakultak, míg a személyes jövedelmek jobban bővültek.

A Dow Jones 0,8 százalékkal halad felfelé, az S&P 500 0,9 százalékos, míg a Nasdaq szintén 0,8 százalékos pluszban van.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül mind a 10 zöldbe öltözik egyelőre, az élen a távközlés áll, míg a nyersanyag cégek lemaradóak a kezdeti órákban.

Forrás: Origo

Nagy nekilódulásra készülődik a Blackberry részvénye a technikai kép alapján, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a pénteken érkező gyorsjelentés akár a feje tetejére is állíthatja a részvényt, ha nem sikerül pozitív értelemben meglepni a befektetőket.

Távozik posztjáról az Apple szoftverfejlesztési igazgatója, Jordan Hubbard ugyanis az iXsystems-nél folytatja pályafutását jelentette be a cég. Hubbard távozása akár érzékenyen is érintheti a céget, hiszen a Mac OS X, valamint az iOS fejlesztésében is fontos szerepet vállalt.